ÖZEL HABER Haber Girişi : 24 Ağustos 2023 09:36

Ticaret çekle dönüyor

Ticaret çekle dönüyor
İlde sadece geçtiğimiz Temmuz ayında toplam 16 bin 541 çekin ödemesi gerçekleştirildi.

Erzurum’da ticaret çekle dönüyor, borçla dönüyor. İlde sadece geçtiğimiz Temmuz ayında toplam 16 bin 541 çekin ödemesi gerçekleştirildi. Tutarı 2 milyar 200 milyon liraya tekabül eden çek ödemeleri ile Erzurum, bölge sıralamasında ikinci olurken, 7 aylık dönemin karşılığı ise adeta dudak uçuklattı. Erzurum’da 2023 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasında ödemesi yapılan çek sayısı 74 bine ulaşırken, yapılan ödemelerin tutarı ise, 9 milyar 364 milyon lirayı buldu. Aylık toplamda olduğu gibi, 7 aylık toplamda da Erzurum, ödenen çek sayısı ile Van’dan sonra Doğu Anadolu Bölgesi’nde ikinciliği elde etti. 

TEMMUZ’DA YÜKLÜ ÖDEME 
Erzurum’da ödenen çeklerin aylara göre dağılımı ise, inişli-çıkışlı bir grafik oluşturdu. 7 aylık dönemde en az çek ödemesi yapılan ay Nisan olurken, en yüklü miktarda ödeme de Temmuz ayında gerçekleştirildi. 
Ocak ayında 1 milyar 500 milyon liralık çek ödemesinin yapıldığı Erzurum’da, Şubat 1 milyar lira, Mart ayında 1 milyar 100 milyon lira ve Nisan ayında da sadece 689 milyon liralık çek ödemesi yapıldı. Mayıs’ta ibrenin yeniden yükselişe geçtiği Erzurum’da, rakamlar 1 milyar 800 milyon lirayı gösterirken, Haziran ayında ödemesi yapılan çeklerin tutarı 778 milyon 500 bin, Temmuz ayında ise, 2 milyar 200 milyon lira oldu. 

PERFORMANSIMIZ HEP İYİ 
Erzurum’un çek performansının sürekli dikkat çekici düzeyde olduğunu dile getiren ekonomistler, “Erzurum’da karşılıksız çek ve senet oranı çok düşük olur. Özellikle de ödemesi yapılan çek sayısı bakımından da yine Erzurum’un yeri çok özeldir. 14 ilin bulunduğu bölgede Erzurum’un sergilediği bu performans, aynı zamanda ticaretin çekler üzerinden yürütüldüğünü de ortaya koymuş oluyor” dediler.