Yerel Haber Girişi : 29 Mart 2022 09:13

TOPLU DENETİM ŞART! 

TOPLU DENETİM ŞART! 

Son aylarda tırmanışa geçen hayat pahalılığı, fiyat istismarcılarına davetiye çıkartırken, yaklaşan Ramazan ayı ise fırsatçıların iştahını kabartmaya başladı.

Küresel ekonomik krizin de etkisiyle son aylarda tırmanışa geçen hayat pahalılığı, fiyat istismarcılarına davetiye çıkartırken, yaklaşan Ramazan ayı ise fırsatçıların iştahını kabartmaya başladı. Temel gıda ürünlerinin etiketlerinde göze çarpan sıra dışı değişikler, vatandaşa “İllallah!” dedirtirken, fırsatçılara fren yaptıracak öneri ise, Gazeteniz YENİGÜN’den geldi. Erzurum’daki zincir marketler de dahil olmak üzere temel gıda ürünlerini pazarlayan tüm işletmelerin yakın bir denetim markajına alınması çağrısında bulunan YENİGÜN, söz konusu denetimlerden sadece belediyelerin sorumlu tutulmaması gerektiğinin de altını özellikle çizdi. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü ile belediyelerin ilgili birimlerinin sahaya birlikte çıkmaları önerisinde bulunan YENİGÜN, bu şekilde bir işbirliği ve koordinasyon halinde yapılacak denetimlerin kesinlikle sonuç vereceği öngörüsünde bulundu. 

FAHİŞ FİYATLAR FRENLENMELİ!
İrsaliye, fatura, alış ve satış miktarları gibi fiyat sorgulamalarının Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar tarafından rahatlıkla yapılabileceğinin ifade edildiği öneride, “Zabıtaların tek başına fiyat sorgulama yapmalarına olanak yok. Ancak zabıta ekiplerinin yanında Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı görevlileri bulunursa, denetimler çok daha süratli ve etkin bir biçimde yapılabilir. Çünkü sonuçta gıda ürünleri fatura ve belge karşılığı satın alınıyor; bu belgeler incelenir ve tüm gıda ürünlerine uygulanan kâr marjı ortaya çıkartılabilir. Kabul edilebilir oranlar da, fahiş fiyat uygulamaları da böylece ortaya çıkmış olur” ifadelerine yer verildi.  

İŞLETMELER TOPLUCA DENETLENMELİ! 
Yaklaşan Ramazan ayının fiyat istismarcılarının iştahını iyice kabarttığına vurgu yapan YENİGÜN, denetimlerle bir sonuç elde edilebilmesi için yaptırım faktörünün de devreye sokulması gerektiğini kaydediyor. 
YENİGÜN’ün önerisine göre; “İşletmeler topluca denetlenmeli ve denetim ekipleri içerisinde her kurumdan yetkili bulunmalı. Fahiş fiyat uygulamaları ise en ağır biçimde cezalandırılmalı ki, benzer bir durum yeniden yaşanmamalı! Marketlerde aynı ürünün fiyatı arasında büyük farklar var” hatırlatmasında bulunuldu.