GENEL Haber Girişi : 26 Aralık 2022 14:13

‘Türkiye’de Kırım Günleri’ etkinliği

‘Türkiye’de Kırım Günleri’ etkinliği
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik Türkiye’de Kırım Günleri Etkinliğinde yaptığı konuşmada 1997-2021 yılları arasında 50 milyon dolar bütçeli proje ve programları hayata geçirdiklerini ifade etti.
‘Türkiye’de Kırım Günleri’ etkinliği

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen Türkiye’de Kırım Günleri etkinliklerine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu,  Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Marina Popatenko, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fuad Erdal, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayid Yusuf,  Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü,  Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Ailesi Koordinatörü Anife Kurtseitova, akademisyenler  ve mülki idari ve yerel yöneticiler ile çok sayıda sivil toplum kuruluşları katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasından sonra geçilen konuşmalarda; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım Özel Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışcuk, Ukrayna Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Marina Popatenko, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik birer konuşma yaptılar

ÇUBAROV’UN KONUŞMASI

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov; “Kırım, Ukrayna’dır ve Kırım bir gün bağımsız olacaktır diyerek 1944’te Stalin’in Kırım Tatarlarını yok etmek üzerine kurduğu siyasetin başarılı olmadığını ve Putin’in bugün aynısını yapmaya çalıştığını belirterek “İnşallah, gelecek yıl Bahçesaray’da görüşelim” dedi.

TAŞEVA’NIN KONUŞMASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım Özel Temsilcisi Tamila Taşeva; Rusya’nın Kırım’ı işgal ederek 9 yıl önce Ukrayna’ya karşı savaş başlattığını, 24 Şubat 2022’de geniş çaplı işgal saldırısı sonucunda Kırım dahil birçok farklı bölgelerde yaşayan vatandaşlarının ülkelerini terketmek zorunda kaldığını, gittikleri ülkelerden biri de Türkiye olduğunu vurguladı. Taşeva, Türkiye’nin Ukrayna vatandaşlarını çok iyi karşıladığını, Ukrayna’nın stratejik ortağı olan Türkiye’nin askeri ve mali alanlar ile siyasi tutsakları ve savaş esirlerini serbest bırakma konusunda verdikleri destekler ile “Tüm destekler için içtenlikle minnettarız dedi.

GRIŞCUK’UN KONUŞMASI

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk da yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Ukrayna 300 günden fazla Rusya’nın geniş çaplı işgal saldırısına karşı koyuyor. Bu saldırganlık Kırım’ın işgali ile başladı. Ve Kırım’ın işgalden kurtarılması ile bu saldırganlık sona erecektir. Kırım Ukrayna’dır. Bu Ukrayna devletinin, Kırım Tatar halkının, Türkiye ve tüm medeni devletlerin tutumudur dedi.

Ardından, Ukrayna Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Marina Popatenko, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ve Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü açılış konuşmalarında, Kırım Tatarlarına destek verdi ve Kırım Tatar kültürünün tanıtılmasına imkan veren program için teşekkürlerini bildirdi.

Ukrayna Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Marina Popatenko ise;

“Kırım’ın işgali 9 yıldır devam ediyor. Rus saldırganlığı sonucu 2014’ten bu yana yaklaşık 30 bin Kırım Tatarı zulüm, baskı nedeniyle Kırım’ı terk etmek zorunda kaldı. Rusya yüzyıllardır Ukrayna ve Kırım Tatar halklarını yok etmeye çalışıyor. Kırım’da 22 aktivist kaçırıldı veya kayboldu, en az 18 Kırım Tatar işkenceye maruz bırakıldı. Bunlar sadece insan hakları savunucuların ulaştığı bilgilerdir ve aslında bu sayılar daha büyüktür” dedi.

2014’ten beri Kırım’da 200’den fazla kişi siyasi nedenlerden ötürü kovuşturulduğunu, 136’sının alı konulduğunu, Kırım’da yapılan aramaların yüzde 75’inden fazlasının Kırım Tatarlarının evlerinde yapıldığını ve alıkonulanların yüzde 80’inden fazlasının ise Kırım Tatarı olduğunu ifade etti.

TOPÇU’NUN KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu da, “Altı aylıkken Ana kucağında sürgüne gönderilen, milletimi tanımayanları bende tanımam dediği için ömrünün 15 yılını zindanlarda, işkence, sürgün ve açlık grevleriyle geçiren, halkının var olma mücadelesini, teröre, şiddete başvurmadan ve asla taviz vermeden halen sürdüren, Türk Dünyasının büyük evladı, Kırım’ın efsanevi mili lideri Sn. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yiğit kardeşleri ve Kırım davasında her daim merhum Şefika Gaspıralı Annemiz gibi en önde yer alan, soylu fedakar ve cefakar Kırımlı anneler ve bacılar, değerli basın mensupları sizleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum diyerek başladığı konuşmasında, “Türkiye; Kırım başta olmak üzere Ukrayna topraklarından yapılan ilhakları ve işgalleri tanımıyor ve kabul etmiyor, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmaya ve Ukrayna halkına kesintisiz insani destek içinde gerekeni yapmaya devam ediyor. Türkiye; Komşumuz olan iki ülke arasında devam eden ve iki ülkeye de maddi manevi vahim zararlar verdiği kadar, bölgenin ve dünyanın da zararına olan bu savaşın bitip, kalıcı ve adil bir barışın gerçekleşmesi için elinden gelen gayreti ve çabayı her platformda göstermektedir. Büyük Atatürk’ün vasiyeti ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine bağlı olan Türkiye; ‘Türk Samimiyeti’ ile bütün insanlık için kalıcı bir barış, daimî bir refah ve kesintisiz esenlik istiyor’’ dedi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, Kırım Tatarı soydaşlarımızın hak ve hukukları için mücadele eden tüm kahramanları saygıyla selamladığını belirterek, 2023 yılının bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

TİKA BAŞKAN YARDIMCISI ÇEVİK’İN KONUŞMASI

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik de konuşmasında, TİKA’nın 1997 yılında Akmescit’te ilk olarak ofislerini açtığını bilahare Kiev de 2008 yılında ikinci ofisi açarak Kırım Tatar Türklerine ve Ukrayna’nın kalkınma gayretlerine destek olurken 1997-2021 yılları arasında 50 milyon dolar bütçeli proje ve programları hayata geçirdiklerini ifade etti.

Haksız hukuksuz 2014 de Kırımın ilhakı ve Şubat 2022 de Ukrayna’nın işgali neticesinde ortaya çıkan sorunları gidermek için sahada operasyonel kabiliyet ve kapasite olarak en etkin donor kuruluş olan TİKA’nın okul inşaatları, hastane tadilat ve inşaatları ve donanım destekleri gerçekleştirmesi devam ederken, eğitim ve sağlığa erişimi hızlandırdıklarını, acil ve insanı yardımlar ile hızla Kırım Tatar Türklerine ve Ukrayna vatandaşlarına ulaştırdıklarını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodemir Zelenski’nin Sayın Cumhurbaşkanımıza uygulanmasından memnuniyet duyduğunu belirttiği projenin jeneratör dağıtım projesi olduğunu ve bu kapsamda; Enerji alt yapısı tahrip edilen Harkiv de Sayın Cumhurbaşkanımızın  muhterem eşleri Emine Erdoğan hanımefendi ile Ukrayna Cumhurbaşkanı kıymetli eşleri Olena Zelenska’nın himayelerinde ,hasta çocuk ve yaşlıların bulunduğu ve makinaya bağlı yaşayan hastaların yaşadıkları evlere TİKA olarak 100 jeneratör dağıtarak kimsesizlere umut olduklarını ifade etti.

Çevik ayrıca, Haksız işgal ve ilhaklar şahsiyetli bir tavırla ve iman ve vatan sevgisi ile şekillenen bir ruhla Ukrayna ile birlikte hareket ederek dünyaya duyuran her daim barışın sözcüsü Kırım Tatar Türklerine teşekkür ederek, “Kırım Tatar Türklerinin ve Türk dünyasının fikir adamı Gaspıralı İsmail’in ifade ettiği her alanda birlik mefkuresi Tüm Türk Dünyasının hedefi ve motivasyon kaynağı” olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov tarafından, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere Ukrayna’ya yaptıkları fedakarca yardımlardan dolayı TİKA’ya, Teşekkür Plaketi verdi. Sırasıyla YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, YEE Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın  ve Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü’ye de plaket takdimi yapıldı.