Yerel Haber Girişi : 25 Ocak 2023 10:26

UZUN VADE ÇAĞRISI 

UZUN VADE ÇAĞRISI 
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması için Hikmet Karaca’dan; Erzurum Matbaa, Kitap-Kırtasiye, Tabelacılar ve Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma girişimini değerlendirdi.

Düzenlemeden fayda elde edilebilmesi için uzun vade formülüne işaret eden Hikmet Karaca, “Aksi takdirde başvuru oranları yüzde 10-15’leri geçmez” dedi. 
Erzurum Matbaa, Kitap-Kırtasiye, Tabelacılar ve Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, konuyla ilgili olarak YENİGÜN’e özel olarak yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: 

VADE EN AZ 120 AY OLMALI! 
“Vatandaşların devlete olan vergi, ceza ve prim borçları için Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi diye adlandırılan uygulamanın çok uzun vadelere yayılması gerekiyor. Aksi takdirde eski yapılandırmalarda olduğu gibi müracaat oranları yüzde 10-15’leri geçmeyebilir. Çünkü esnafımızın yüzde 70’e yakını aylık olarak 3 bin 500 liraları bulan Bağ-Kur ve sosyal güvenlik primini düzenli ödeyemiyor.
Aylık rutin primlerini ödemede güçlük çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler, hem rutin aylık primlerini, hem de yapılandırdıkları borçlarını aynı anda ödeyecekleri için yapılandırılan borç vadelerinin faizsiz olarak en az 120 aya çıkarılması şarttır” 

ESNAFIN DÜŞÜNCESİ DE AYNI 
Başkan Karaca, yapılandırma için yol haritası ortaya koyarken, esnaf da aynı kaygıyı dile getirdi. Yapılandırılan borçların düzenli ve rahatlıkla ödenebilmesi için uzun vadelendirmenin şart olduğunu dile getiren Erzurum esnafı, “Mesele sadece taksit ödemekle bitse tamam… Ama bu taksitlerin yanında her ay düzenli olarak yapmamız gereken ödemeler var. Bizim için önemli olan yükümüzün hafifletilmesidir. Aksi halde sırtımızdaki yüklere yeni yükler eklenmiş olacak” dedi.