Yerel Haber Girişi : 15 Nisan 2023 12:28

Vali Memiş: “Turizmin göz bebeği Erzurum”

Vali Memiş: “Turizmin göz bebeği Erzurum”
Vali Okay Memiş, Erzurum’un turizm potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Turizm haftası dolayısıyla yazılı bir açıklamada yapan Erzurum Valisi Okay Memiş, “Turizm, insanların ve toplumların birbirini tanımasında, kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında önemli bir araçtır. Bu nedenle, istihdam ve ekonomik gelir ile ülkelerin gelişmesini ve kalkınmasını sağlayan sektörlerin başında yer almaktadır” dedi.
Turizmin kültürlerarası ilişkilerin geliştirilmesinde de büyük önem taşıyan ve bir barış meşalesi gibi dünyamıza ışık tutan sektör haline geldiğini ifade eden Vali Memiş, “Zengin kültürel varlıkları, eşsiz doğası ve köklü tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilimizin ve cennet ülkemizin turizmde sahip olduğu güzelliklere dikkat çekmek ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, her yıl ülkemiz genelinde 15-22 Nisan tarihleri arası “Turizm Haftası” olarak kutlanmaktadır. Turizmi sadece sahil bölgeleriyle anmak doğru olmayacaktır. Ülkemizde ve şehrimizde kültür, inanç, kongre, doğa, spor, kış turizmi, termal, sağlık ve tarihi alanlarda yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapılabilecek imkânlarımız mevcuttur” diye konuştu.
Erzurum’un İpek Yolu üzerinde tarih boyunca önemli bir yerleşim alanı ve ticaret merkezi kimliğine sahip olduğunu anlatan Vali Okay Memiş açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Erzurum birçok tarihi mekânı, eseri ve kültürel değeri barındırmaktadır. Tarih öncesi devirlerden günümüze kadar sayısız kültür ve medeniyete ait kalıntılar bulanmaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemleri başta olmak üzere, İlhanlılar ve Saltuklulara ait birçok kıymetli eser mevcuttur. Çeşitli medeniyetlere beşiklik yapan Erzurum; coğrafi, iklimsel, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de dikkat çekmektedir.
Erzurum; ülkemizin, özellikle kış turizminin en önemli şehirlerinden biridir. Palandöken Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezi kış sporlarını yaşamak isteyenler için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Avusturya’dan Çin’e kadar olan bölgenin tek atlama kuleleri, buz pateni salonları, buz hokeyi salonu, curling salonu, kayaklı koşu, biatlon pistleri ve konaklama tesisleriyle ülkemizde spor turizmi noktasında adeta bir cazibe merkezidir. Kar ve buz sporları yanında Erzurum yüksek irtifa kampları noktasında da hem yurt içinde hem de yurt dışından gelen farklı branşlardaki sporcuların adeta akın ettiği bir şehirdir.
Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Aziziye Tabyaları, Erzurum Kalesi, Rustempaşa Bedesteni (Taşhan), Hasankale, İspir Kalesi, Oltu Kalesi, Tortum Kalesi, Yusuf Ziya Köşkü, Çobandede Köprüsü, Erzurum Evleri, İlhanlılar, Saltuklular, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen eşsiz eserlerimizdendir. Atatürk Evi, Erzurum Kongre ve Millî Mücadele müzesi kurtuluş mücadelemizin sembollerindendir. Tortum Şelalemiz, Narman Peribacaları, Yedi Göller, Hınıs Kanyonları, Yüzen Adalar doğal güzelliklerimizin başında gelmektedir. Ulu Camii, Narmanlı Camii, Lala Paşa Camii, Bakırcı Camii, Caferiye Camii, İbrahim Paşa Camii, Kurşunlu Camii, Muratpaşa Camii, Oşvank Kilsesi, Meryem Ana Kilisesi şehrimizin dini anlamda gezilip görülmesi gereken muhteşem eserleri arasındadır. Ilıca Kaplıcaları, Köprüköy (Deli Çermik), Pasinler, Nene Hatun Kaplıcaları ve birçok kaplıca bulunmaktadır.
Çağ Kebabı ve Kadayıf Dolması gelen misafirlerimizin tadabileceği leziz yemeklerimizin başında gelmektedir. Aynı zamanda ilimizde, Oltu taşından yapılan eşsiz hediyelik ürünler sunulmaktadır. İlimiz bu gibi daha sayamadığımız nice önemli değerleri uhdesinde barındırmaktadır. Elbette bu tarihi, kültürel ve doğa miraslarımız bizlere eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Bu çerçeveden baktığımızda; Erzurum’un turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirtmek yerinde olacaktır.
Şehrimizin önümüzdeki yıllarda daha çok turist konuk edecek, turistik, tarihi ve doğal zenginlikleriyle, Doğu’nun en uğrak şehri olacağı kanaatindeyim. Erzurum’un sahip olduğu tüm bu değerler, misafirperver insanları ve kurumlarıyla turizmde bir marka kent olma noktasında her gün daha fazla mesafe kat etmektedir.
Bu bağlamda; her konuda olduğu gibi turizmle alakalı attığımız her bir adımın ve projenin sürdürülebilir olması önemlidir. Yetkili merciler kadar ilimizin bütün dinamiklerine görevler düşmektedir. Erzurum’u daha fazla tanıtmak, turizm hacmimizi arttırmak için üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek durumundayız.”