Yerel Haber Girişi : 28 Şubat 2023 09:54

YAPI REFORMU ŞART! 

YAPI REFORMU ŞART! 
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen deprem felaketi, Türkiye’deki deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi.

Deprem felaketiyle birlikte yapıların durumu tartışmaya açılırken, vatandaşın en büyük beklentisi ise, oturdukları bina ve konutların sağlam olup olmadığının test edilmesi yönünde… Vatandaşlar, belediyelerin bu konuda çalışma başlatması talebini dile getirirken, uzmanlar ise, bu beklentinin sadece belediyeler tarafından karşılanacak bir talep olmadığına dikkat çekiyor. Uzmanların aktardığına göre; aralarında birçok büyükşehir belediyesinin de bulunduğu neredeyse belediyelerin tamamında, yapıların sağlam olup olmadığını test etmeye yarayacak teknik bir altyapı yok. 

YAPILARIN SAĞLAMLIĞI 
Yapılardan karot alınması ve alınan bu numunelerin laboratuvar ortamında test edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu işlemlerin de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bakanlık lisanslı kuruluşlar tarafından yapılabildiğini dile getirdiler. Yapıları test etmek için Maraş depreminin bir dönüm noktası olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlara göre; “Bu işe bakanlık el atmalı ve Türkiye genelini kapsayacak bir uygulamaya gidilmelidir. Bunun için gerekli yasal zemin oluşturulmalı, bakanlığa bağlı kuruluşlar, üniversiteler ve lisanslı kuruluşların işbirliğiyle yapılar test edilebilir. Tabi bunun için öncelikle illerde ve ilçelerde stok konutlar yapılmalı ve kentsel dönüşüme tabi tutulması gereken bölgelerde bu konutlar kullanılmalıdır. Vatandaşın bu işlerin yapılmasını sadece belediyelerden beklemeleri yanlıştır. Çünkü belediyelerin buna uygun ne teknik bir altyapısı ne de ekonomik gücü vardır” dediler.