ÖZEL HABER Haber Girişi : 24 Kasım 2022 11:59

Yapılara deprem formülü

Yapılara deprem formülü
Düzce’de dün sabaha karşı meydana gelen deprem, akıllara deprem kuşağı üzerinde bulunan Erzurum’u da getirdi.

Depreme karşı mücadelede yapılaşma sürecinden deprem öncesinde alınması gereken tedbirlere karşı sık sık uyarıların yapıldığı Erzurum’da, TOKİ’nin inşaatlarında ise özel bir tedbir kullanılıyor. Dip karıştırma adı verilen teknik sayesinde konutların inşa edileceği zemine önceden beton enjekte ediliyor ve yapılar sağlam bir zemin üzerine bina ediliyor. Söz konusu teknik, depreme karşı alınan en etkili tedbirlerin başında gelirken, bu teknikle inşa edilen yapılar, depreme karşı çok daha dayanıklı oluyor. Maliyeti biraz daha yüksek olmasına rağmen muhtemel bir depremde can ve mal kayıplarını büyük ölçüde ortadan kaldıran tekniğin tüm inşaatlarda kullanılması planlanıyor.

 

ERZURUM DEPREM KUŞAĞINDA

Deprem kuşağı üzerinde bulunan ve geçmişte çok büyük depremler yaşamış olan Erzurum’da, daha önce de Yapı Denetim Kanunu uygulanmıştı. Pilot il olarak seçilen 20 il arasında Erzurum da yer almış ve bu illerdeki bütün yapılar depreme karşı  çok daha dayanıklı olarak inşa edilmeleri için yapı denetimine tabi tutulmuştu. Ancak sonraki süreçte Yapı Denetim Kanunu Türkiye’nin tamamı için uygulanmaya başlanmış ve artık bütün yapılar denetime tabi tutulmaya başlanmıştı.

 

BİREYSEL TEDBİRLER ÖNEMLİ

Uzmanlar, depreme karşı alınması gereken tedbirler arasında farkındalığın da önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, “Deprem halinde bireysel olarak yapılması gerekenler de çok önemlidir. Örneğin Düzce’de yaşanan depremde korku ve panik halinde pencere ve balkonlardan atlayanlar oldu. Halbuki böyle bir reaksiyon, depremden çok daha tehlikeli ve hayati risk taşıyor. Depreme karşı alınması gereken bir başka önlem de, deprem sigortası… Bu sigortanın da ihmal edilmemesi gerekiyor” dediler.