ÖZEL HABER Haber Girişi : 25 Ekim 2022 10:24

Yavi acısı 29 yaşında

Yavi acısı 29 yaşında
Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi mahallesinde 29 yıl önce gerçekleştirilen katliamda şehit düşenler için bugün anma programı düzenlenecek.

Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi’de 29 yıl önce gerçekleştirilen menfur katliamda şehit düşen Yavililer bugün törenle hatırlanacak. Yavi şehitliğinde gerçekleştirilecek olan programda, 25 Ekim 1993’te şehit edilen 33 şehit vatandaş mezarları başında anılacak. Yavi’deki şehitliğin başında gerçekleştirilecek anma programında günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapılacak. Erzurum Valisi Okay Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in de katılacağının açıklandığı programa, Yavi sakinlerinin de yoğun bir katılım göstermesi bekleniyor. Çat Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan anma programında, bundan 29 yıl önce yaşanan kan donduran katliama dair önemli bilgi paylaşımlarında da bulunulacak.
Yavi Şehitliği'ndeki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayacak. Ev sahibi Çat Belediye Başkanı Melik Yaşar’ın yapacağı konuşmanın ardından Erzurum Valisi Okay Memiş de günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapacak. Törenin sonunda şehit mezarlarına karanfil bırakılacak ve dualar edilecek.

KATLİAM NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Yavi’de gerçekleştirilen hain saldırıya ilişkin olarak MİT kayıtlarına geçen bilgiler de bulunuyor. Terör örgütü mensubu beş kişilik grubun, saat 19.40 sularında Çat nüfusuna kayıtlı Zeki Bingöl'e ait 25 DY 442 plakalı kamyoneti Yavi yakınlarında gasp ettiği ve beldeye giden telefon hatlarını kestiğinin ifade edildiği kayıtlarda, beldede yaşayanların üniforma giymiş ve G-3 piyade tüfeği taşıyan teröristleri asker sanarak şüphelenmediklerinin altı çiziliyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI RAPORU…
İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin gönderdiği belgede ise, 32 vatandaşın öldürülüp 10 vatandaşın yaralandığı ifade ediliyor. Ekspertiz raporuna göre olayda beş silah kullanılmış. Ayrıca 4 Mart 1993 tarihinde Karaçoban ilçesi Molladavut köyü Kotenber'de bölücü terör örgütü mensuplarıyla çatışma, 30-31 Mayıs 1994 tarihli çatışmada ölü ele geçirilen 18 teröristle ilgili kovanların da Yavi olayıyla ilgili olduğu vurgulanıyor.