ÖZEL HABER Haber Girişi : 27 Aralık 2022 10:06

Zorunlu tatil tartışması 

Zorunlu tatil tartışması 
Erzurum’da yıllardır devam eden Pazar tatili uygulaması, 1 Ocak itibariyle artık Türkiye genelinde de geçerli hale geliyor.

Bu tarihten sonra berberler, kuaförler ve güzellik salonları, haftanın bir gününü dinlenerek geçirmek zorunda olacak. Sektör paydaşlarını ikiye bölen bu uygulamanın yerinde bir çalışma olduğunu düşünenler kadar, karşısında olanlar da var. Erzurum’daki kimi kuaför ve berberler, meslekte zorla tatil dayatan bu uygulamaya başından beri karşı olduklarını belirterek, “Kimin tatil yapıp yapmayacağına karışmanın hiçbir anlamı yok! Dileyen tatil yapar, dileyen yapmaz. Dileyen işyerini açar, dileyen açmaz” görüşünü paylaşırken, bazı kesimler ise, herkese zorunlu tatil uygulamasının haksız rekabeti de ortadan kaldıracağını ifade ettiler. 

ZORUNLU TATİLE TEPKİ BÜYÜK 
Üzerinde tatil için ittifak edilen günün Pazar olduğunun altını çizen kimi kuaför ve berberler, bu dayatma yüzünden Cumartesi günleri gereksiz bir yoğunluk yaşanacağını ifade ederek, “Birileri sırf daha çok para kazanacak diye böyle dayatma bir tatil uygulamasının hiçbir manası yok. Marketleri kapatabiliyorlar mı, kasapları kapatabiliyorlar mı? Restoranları, lokantaları kapatabiliyorlar mı? Taksicilerin sosyalleşmeye ihtiyaçları yok mu? Onlara tatil yatırabiliyorlar mı? Yani ülkede her sektörün sorunu çözüldü de, bir tek kuaför ve berberler mi kaldı? Bu resmen insanların ticaret yapma haklarına getirilen bir sınırlamadır ve hiçbir anlamı yoktur” diye konuştular. 

KİMSE KİMSENİN HAKKINA GİRMEYECEK 
Atılan bu adımın yanlış olmadığının ilerleyen dönemlerde çok daha iyi anlaşılacağını kaydeden tatil taraftarları ise, “Bu uygulama çok yerinde bir uygulama. Tatil zorunluluk olacağından kimse kimsenin hakkına girmiş olmayacak. İnsanlar bu tatil gününe göre kendini ayarlayacak ve dolayısıyla berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecileri ve çalışanları gönül rahatlığıyla bir gün de olsa tatil yapmış olacaklar” dediler.