Yerel Haber Girişi : 06 Nisan 2022 10:26

Asfaltta Fransa modeli 

Asfaltta Fransa modeli 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Sık aralıklarla yağan kar ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar yüzünden yollarda bozulma oldu” dedi. 

Erzurum’da kimi cadde ve ana arterlerde meydana gelen asfalt bozulmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen açıklık getirdi. Başkan Sekmen, asfaltın bozulma sebeplerinin başında sık aralıklarla yağan kar ve değişkenlik gösteren hava sıcaklıkları olduğunu belirterek, “Son birkaç yıldır kış aylarını mevsim normallerinin dışında geçiriyoruz. Kar yağışı sık aralıklarla oluyor, sıcaklıklar yüksek oluyor, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüzünden erime-donma olayları yaşanıyor. Buzlanma olmasın diye asfalt yollara döktüğümüz tuz ve yanı sıra diğer malzemeler, bu iklimsel durum karşısında asfaltı patlatıyor” diye konuştu. 

 

TUZLAMA ASFALTI BİTİRİYOR! 

Erzurum’da kullanılan asfaltın kalitesiz ve yetersiz olduğu yönündeki görüşlere katılmadığını vurgulayan Başkan Sekmen, “Siz ne yaparsanız yapın, buzlanma olmasın diye tuzladığınız bir yolda eriyen kar sularının ve tuzun asfaltın kılcallarından içeri sızmasını önleyemezsiniz. Bu sıvılar ve tuz, hava sıcaklığının değişmesiyle birlikte asfaltı tahrip ediyor, patlaklar oluşturuyor ve böylece ortaya kasisler çıkıyor” şeklinde konuştu. 

Karların büyük ölçüde eridiği Erzurum’da söz konusu çukurları kapatmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Sekmen, Fransa’dan teknik olarak yeni bir sistem desteği alacaklarının altını çizdi. 

 

FRANSA’DAN YENİ SİSTEM GELİYOR 

Asfaltta en önemli faktörün sıcaklık farkı olduğunu kaydeden Mehmet Sekmen, “Bu durum asfaltta verimliliği azaltabiliyor. Dolayısıyla Fransa’da uygulanan bir model üzerinde çalışıyoruz şu anda. Oradan makine getirmek suretiyle Erzurum’daki asfaltlama çalışmalarına yeni bir teknik kazandırmış olacağız. Böylece uyguladığımız asfalt çok daha uzun ömürlü bir hale gelmiş olacak. Yine ilçe belediyelerimizle ortak yürüteceğimiz bir çalışma doğrultusunda Erzurum’u bayrama tertemiz bir hale getirmiş olacağız” dedi.