ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Ocak 2023 11:08

Aziziye Belediyesi’nden Erzurum’a AÇIK HAVA MÜZESİ

Aziziye Belediyesi’nden Erzurum’a AÇIK HAVA MÜZESİ
Aziziye Belediyesi’nden Erzurum’a AÇIK HAVA MÜZESİ

Aziziye Belediyesi, Erzurum’a Açıkhava Taş Eserler Müzesi kazandırmaya hazırlanıyor. Daha önce Paşalar Caddesi’nde bulunan Erzurum Müzesi’nin bahçesinde yapılan düzenlemeyle birlikte Erzurum’un dört bir yanından toplanan ve temin edilen taş eserler artık görücüye çıkacak. Aziziye Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla Erzurum Açıkhava Taş Eserler Müzesi, aynı zamanda bölgenin ilk açık hava müzesi olacak. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Erzurum’un tarihi dokusunu ve yine tarihin şifrelerini bu müzede teşhir edeceğiz” diyerek, müzenin hazırlık çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi.

 

MÜZE BAHÇESİNDE DEV PROJE

Daha önce Paşalar Caddesi’nde bulunan Erzurum Arkeoloji Müzesi’nin bir başka noktaya taşındığını ve buradaki geniş alanı açık hava müzesi olarak tasarladıklarını kaydeden Başkan Orhan; “Aziziye ilçemiz ve hususen de Ilıca’mız; Erzurum tarihinin esasen çıkış noktası niteliğinde. Bu bakımdan yöremiz tarihi bilgi ve bulgu anlamında gerçekten çok zengin bir pozisyona sahip. Dolayısıyla ilçemizde ve bunun yanı sıra şehrimizin dört bir yanından temin ettiğimiz taş eserleri bir araya topladık ve bunları görücüye çıkartmak için de böyle bir müze alanı tasarladık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle birlikte bu özel projeyi çok yakında hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.

TARİHİMİZİ TAHRİP ETME PEŞİNDELER

Taş eserler içerisinde koçbaşlarından lahitlere, su kurunlarından mezar taşlarına varıncaya kadar birbirinden özel eserlerin bulunduğunu anlatan Başkan Orhan, “Örneğin koçbaşları ve mezar taşları, aslında tarihimizin şiflerini taşıyor. Fakat şöyle bir durum var; özellikle Ermeni diasporası bu tarz taş eserlerin içerisinde define olduğu yönündeki asılsız söylentileri yaymak suretiyle bu kalıntıların tahrip edilmesinin adeta yolunu açıyor. Bunu bilerek ve isteyerek yapıyorlar, çünkü bu toprakların binlerce yıl önce bile Türk yurdu olduğunun ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bu bakımdan biz bu projeyle aynı zamanda taş eserlerimizin tahrip edilmelerinin de önüne geçmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.