ÖZEL HABER Haber Girişi : 26 Ağustos 2023 09:20

Bedeli çok ağır oldu 

Bedeli çok ağır oldu 
İkinci el araç satışları için getirilen 6+6 şartının Erzurum’da da yanlış anlaşıldığı ortaya çıktı.

İkinci el araç satışları için getirilen 6+6 şartının Erzurum’da da yanlış anlaşıldığı ortaya çıktı. Kimi araç satışlarının sadece bu şarttan birisini yerine getirerek yapıldığı, kesilen cezalardan sonra anlaşıldı. 
Erzurum’da araç alım-satım işi yapan Muharrem Öztürk isimli işletmeci, geçtiğimiz yıl 6+6 şeklinde bir şartla ikinci el araç satışlarına kısıtlama getirildiğini hatırlatarak, “Bu uygulamayı eksiksiz yerine getirenler olduğu gibi, maalesef yanlış anlayanların da olduğu ortaya çıktı. Kesilen para cezaları gösterdi ki, Erzurum’da da hatırı sayılır ölçüde insan bu şartı yerine getirmeden satış yapmış” diye konuştu. 

PARA CEZASI UYGULANDI 
Düzenlemeye göre, sıfır kilometre olarak satın alınan bir aracın 6 ay geçmeden ve 6 bin kilometre yol yapmadan satışının mümkün olmadığını kaydeden Öztürk, “Vatandaş araba satın almış, 6 bin kilometreyi bir haftada kat etmiş ve ikinci el araç olarak satış yapmış. Halbuki bu aracın tek başına 6 bin kilometre şartını yerine getirmiş olması yetmiyor. Trafiğe tescili yapıldıktan sonra da 6 ay geçmiş olması gerekiyor. Fakat Erzurum’da birçok vatandaş bu şartlardan sadece birisini yerine getirmiş olmanın yeterli olacağını düşünmüş olacak ki, para cezaları yağmaya başladı” dedi. 

VEKALETLE SATIŞ PROBLEMİ 
Öte yandan alınması gereken bir başka tedbir önerisinde de bulunan Muharrem Öztürk, “Şu süreçte vekaletle araç satışı da sıkıntılı. Çünkü bir kişi en fazla üç araç satışı yapabiliyor. Fakat devreye vekalet girince, eşine dostuna yakınına arkadaşına bile araç alıp sattırabiliyor. Bakanlığın yeni bir düzenleme adımını da bu yolla atması gerekiyor. Yani kimse kimsenin adına araç alım satımı yapamamalı! Buna bir düzenleme ya da ölçü getirilirse, süreç çok daha sağlıklı bir biçimde yönetilebilir” diye konuştu.