ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Haziran 2023 11:07

BESLEME BASIN!

BESLEME BASIN!
ABB Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, gazetecileri kişisel çıkarları için kullananları işte böyle tarif etti.

Anadolu Basın Birliği (ABB) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, “Medya sektöründeki yozlaşma ‘besleme basın’ diye bir kavram doğurdu” dedi. 

Medya sektörü ve yayıncılık anlayışı üzerine değerlendirmelerde bulunan Anadolu Basın Birliği Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, IPSOS tarafından 23 ülkede yapılan “Mesleklere Duyulan Küresel Güven Endeksi” çalışmasının sonuçlarına dikkat çekti. Türkiye’de güvenilir meslekler sıralamasında gazeteciliğin neredeyse son sıralarda yer aldığını kaydeden Çakır, “Gazetecilik mesleği, meslekle uzaktan-yakından ilgisi bulunmayanların da sektöre girişiyle birlikte çok büyük bir itibar kaybı yaşadı. Bu süreçte de karşımıza ‘besleme basın’ diye bir kavram çıktı” diye konuştu. 

“AL GÜLÜM-VER GÜLÜM”
Gerek kanunlardaki altyapı boşlukları ve gerekse meslek örgütlerinin hassasiyet eksikliği yüzünden gazetecilik mesleğinin hiç olmaması gerektiği bir noktaya ulaştığını dile getiren Anadolu Basın Birliği Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, “Gazetecilik, kamuoyunun bilgi edinme hakkını sağlama çizgisinden çıkarak, neredeyse ‘al gülüm-ver gülüm’ çizgisine oturdu. Gazetecilik yaptığını iddia eden, ancak gazetecilikle hiçbir ilgisi bulunmayanlar, bu meslek üzerinden kişisel çıkar ve rant elde etme yoluna gidince, mesleğin itibarını da yerle bir ettiler” şeklinde konuştu. 

KİM GAZETECİ, KİM BESLEME? 
Gerçek manada gazetecilik yapanlarla, gazetecilik mesleği üzerinden rant sağlayanları birbirinden ayırt etmenin çok kolay olduğunu vurgulayan Çakır, “Önceleri sadece yaygın basında görülen bu durum, ne yazık ki son yıllarda yerel basına da sirayet etti. Topluma mal olmuş isimleri, iş insanlarını, siyasetçileri, belediye başkanlarını, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerini sürekli ve ısrarla karalamak, küçük düşürmeye çalışmak ve asılsız iddialarla suçlamak neredeyse gelenek haline geldi. İşte bu tarz bir yaklaşım sergileyenler kesinlikle gazeteci olmamakla birlikte, gazetecilik mesleği üzerinden kişisel çıkar elde etmeye çalışan kişilerdir. Ortalama düşünebilen her okur da, bu ayrımı çok rahatlıkla yapabilir” dedi. 

CEZA DAVALARI AÇILMALI! 
Bu kişileri ve gazeteciliği rant kapısına dönüştüren bu kesimi bertaraf edebilmek için herkese büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Çakır, “Meslek örgütleri olarak bizler ve yine hakiki manada gazetecilik yapan meslek mensupları, işte bu kesime karşı mutlaka bir tavır geliştirmeli, kendi mesleklerinin namus ve onurunu ayaklar altına aldırmamalıdır. İlaveten bu tür yaklaşımlarla karalanan, suçlanan ve küçük düşürülmeye çalışılan kişi, kurum ya da kuruluşlar ise, mutlaka hukuki yolları tercih etmelidir. Maddi talep ve beklentileri karşılanmadığı için malum kesimlerin başlatacağı ya da yürüteceği her türlü karalama girişimi mahkemelere taşınmalı, gazetecilik mesleğini ve gazeteciliği töhmet altında bırakan besleme basın mensuplarına gerekirse art arda ceza davaları açılmalıdır” tavsiyesinde bulundu.

Etiketler : BESLEME BASIN!