ÖZEL HABER Haber Girişi : 13 Eylül 2022 14:11

Bin kişiye 82 otomobil

Bin kişiye 82 otomobil
Erzurum’da motorlu kara taşıtı sayısındaki artış sürerken, Temmuz ayı verilerine göre, şehirde her bin kişiye düşen otomobil sayısı 82’ye yükseldi.

Erzurum’da motorlu kara taşıtı sayısındaki artış sürerken, Temmuz ayı verilerine göre, şehirde her bin kişiye düşen otomobil sayısı 82’ye yükseldi. Motorlu kara taşıtı sayısı toplamının 125 bine doğru tırmanmaya devam ettiği Erzurum’da, araç varlığı bakımından bölge sıralamasında 3’üncü, ülke sıralamasında ise 46’ncı olundu. Sürekli artış halindeki motorlu kara taşıtı sayısının önceki yıllara göre sadece son iki yıldır yavaş seyrettiği anlaşılırken, bunda da pandeminin etkili olduğu kaydedildi. Sektör temsilcilerine göre; Erzurum’da araç sayısının sürekli artıyor oluşunun sebebi, motorlu kara taşıtlarının önemli bir yatırım aracı olarak görülmesi. Çünkü Erzurum’da birikimlerini değerlendirmek isteyenler, genellikle yatırımını konut ya da taşıttan yana yapıyor. Sıfır kilometre araç satışlarının piyasalardaki genel sıkıntılardan dolayı yavaş seyrettiği Erzurum’da, alım satımı yapılan araçların neredeyse tamamına yakınını ise, ikinci el araçlar oluşturuyor.

 

PANDEMİ SEKTÖRÜ PERİŞAN ETTİ

Erzurum’daki sektör temsilcileri, Temmuz ayı verilerine göre trafiğe kayıtlı motorlu taşıt sayısının 123 bin 890’ı bulduğunu, hem bir önceki ay ve hem de geçen yılın aynı dönemine göre nispi bir artışın söz konusu olduğunu belirterek, “Pandemi öncesi seyirle pandemi ve sonrasındaki seyir elbette bir değil. Çünkü pandemi ile birlikte dünyanın genelinde baş gösteren ekonomik sorunlar, otomotiv piyasasını derinden etkiledi. Kapanmalar yüzünden yavaşlayan ve hatta kimi zaman durma noktasına gelen üretim yüzünden talep karşılanamaz oldu. Bu da fiyatlarda artışa sebep oldu, üstüne yaşanan çip krizi sebebiyle de, otomotiv sektörü içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu sorunları genel olarak değerlendirdiğimizde sadece Erzurum’da değil, Türkiye’nin genelinde motorlu taşıt sayısındaki artış yavaşlamış oldu” diye konuştular.

 

BÖLGENİN MERKEZİ, AMA…

Erzurum’un bölge illeri içinde motorlu kara taşıtı sayısı ve otomobil varlığı bakımından 3’üncü, ülkede ise 46’ncı sırada yer almasının, aslında şehirdeki gerilemeyi de gözler önüne serdiğini anlatan sektör temsilcileri, “Bölgenin merkezi konumundaki bir şehirde motorlu taşıt varlığı bakımından üçüncü sırada yer almak, bir şeylerin yolunda gitmediğini zaten gösteriyor. Çünkü bu haliyle Erzurum Türkiye sıralamasında ise 46’ncılığı elinde bulunduruyor. Erzurum’un pozisyonunu görmek için bu sıralamalara bakmak, fazlasıyla yetiyor” dediler.