ÖZEL HABER Haber Girişi : 26 Ağustos 2022 10:44

Bir ton kömür 6 bin lira

Bir ton kömür 6 bin lira
Son bir yıl içinde artan enflasyon ve maliyetler yüzünden Erzurum’da kömür fiyatları da uçuşa geçti.

Son bir yıl içinde artan enflasyon ve maliyetler yüzünden Erzurum’da kömür fiyatları da uçuşa geçti. Bir ton yerli kömürün 3 bin liradan satışa sunulduğu Erzurum’da, mevsim koşullarına göre en çok kullanılan ithal kömürün tonu ise 6 bin liradan satılmaya başlandı. Mahrukatçı esnaftan edinilen bilgilere göre, Erzurum’da kış aylarında en çok ithal kömür tüketiliyor. Ancak yüzde 100 oranından fazla artan fiyatı yüzünden bu yıl cep yakacak olan ithal kömürün yerini yerli portakal kömürün alması beklenirken, bu kömürün de düşük kalorili olması sebebiyle tüketiciler tarafından pek fazla tercih edilmediği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin lira bandında olan ithal kömürün bu yıl 6 bin liraya ulaştığını kaydeden mahrukatçılar, önümüzdeki bir ay içerisinde bu rakamın 7 bin 509 lirayı bulacağını dike getiriyor.

 

KÖMÜR ARTIK DÖVİZE ENDEKSLİ

Dolarla satın alınan ithal kömürün fiyatının bu yüzden hareketli olduğunu dile getiren Erzurum’daki mahrukatçılar, “Bu fiyatlar şu anda peşin alışverişler için geçerli. Taksitle kömür almak isteyenler, hem dolar kuru üzerinden alıyor hem de vade farkı ödüyor. Çünkü şartlar şu anda böyle gerektiriyor” dediler.

 

MECBUREN YERLİ KÖMÜR

İthal kömür satın alamayanların öteden beri yerli portakal kömürünü tercih ettiğini söyleyen mahrukatçılar, “Yerli kömürü daha çok siteler, iş merkezleri ve kooperatifler kullanıyor. Üstelik ithal kömürle karışık kullanıyor. Kalorisi ve kalitesi düşük olduğu için pek fazla tercih edilmeyen bu kömür, öyle görünüyor ki, bu sene zorunlu olarak kullanılacak. Çünkü dargelirli ailelerin ithal kömür satın alma gibi bir şansları yok. Çünkü ithal kömürün fiyatı şu anda asgari ücretin bile üzerinde” şeklinde konuştular.

Mahrukatçılar, kömür satın almak isteyenlerin Eylül ya da Ekim aylarını beklemek yerine şimdiden ihtiyaçlarını gidermelerini isteyerek, “Kömürünü şimdiden alan kesinlikle kazançlı çıkar” dediler.