ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Ağustos 2023 09:32

BUĞDAY MUAMMASI

BUĞDAY MUAMMASI
TMO’nun siloları buğdayla doluyken ve yine yüz binlerce dönümlük buğday üretimi yapılmışken, un fiyatları sürekli artıyor, ekmeğe zam üstüne zam yapılıyor.

Erzurum’da ekmeğin satış fiyatı yüzde 30 artışla 6,5 liraya yükseldi. Kısa bir süre önce yapılan düzenlemeyle 5 lira olan, ancak üreticilerin maliyet artışı sebebiyle yeniden artış talebinde bulundukları ekmek, dün itibariyle sessiz sedasız zamlanmış oldu. Ekmek üreticileri, maliyetlerin sürekli yükseldiğine dikkat çekerken, başlıca gider kaleminin ise, ekmek unu olduğunu öne sürüyor. Buna rağmen Erzurum’da ve Türkiye’nin dört bir yanında üretimi yapılan buğdaylar ise, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) insafa gelmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı alım fiyatının altındaki rakamlarla üreticiden buğday alabilen TMO, buna ilaveten bir de kota şartı uyguluyor. Üretim açısından bereketli bir buğday sezonu geçirilmiş olunmasına rağmen un fiyatlarındaki yükseliş kafalarda soru işaretleri oluşturmaya başladı. 

MÜDAHALE EDİLMEZSE… 
Üretici temsilcileri, gıda ürünlerindeki fiyat yükselişinin genellikle hammaddeye ulaşamama gibi sorunlar sebebiyle yaşanabileceğini dile getirerek, “Ne var ki şu anda buğdaya ulaşamama gibi bir sorun yok. TMO silolarının ağzına kadar buğdayla dolu olduğu ifade ediliyor. İlaveten Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle başlayan tahıl koridoru tartışmaları, Türkiye’de bir üretim seferberliğine dönüşmüştü. Bu sebeple oldukça verimli bir üretim sezonu geçirildi ve milyonlarca ton buğday TMO kapılarının açılmasını bekliyor. Ancak TMO her ne hikmetse hem hükümetin açıkladığı rakamın altında alım yapıyor, hem de kota uyguluyor. Bu kadar buğdayın peşine doğal olarak fiyat istismarcıları düşecek. Ondan sonra un fiyatları anormal düzeyde yükselecektir. Buna fırsat vermemek için TMO’nun buğday konusundaki politikasını değiştirmesi ve üreticinin elinden tutması gerekmektedir”  diye konuştular.