Yerel Haber Girişi : 08 Şubat 2023 09:38

Büyükşehir tartışması 

Büyükşehir tartışması 
Erzurum’un nüfusu 750 binin altına düşünce, tartışmalar da başladı… 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nüfus sayım sonuçları, Erzurum’la ilgili yeni bir tartışma başlattı. Erzurum’un nüfusunun düşmesiyle birlikte nüfusu 750 binin altında olan şehirlerin “Büyükşehir” statüsünü kaybedeceği yönündeki iddialar gündemin yeni konusu oldu. Erzurum’un 2021 yılı nüfusunun 756ç bin 893 olarak kayıtlara geçmesi, 2022 yılı nüfusunun da 749 bin 754 olarak açıklanmasıyla birlikte Büyükşehir statüsünün tehlikeye girdiği ve Erzurum’un artık Büyükşehir olamayacağı ifade edilmeye başlandı. Ancak hukukçulara göre; böyle bir durum söz konusu değil. 

HUKUKÇULAR: “OLMAZ!” DİYOR  
İllerin Büyükşehir statüsüne kavuşturulması konusunun sadece nüfusla ilgili olmadığını dile getiren hukukçular, “Bu karar Bakanlar Kurulu ve TBMM kararıyla alınır. Dolayısıyla karar süreklilik taşır. Nüfusu azaldı diye bir kentin Büyükşehir statüsünü kaybetmesi mümkün olamaz!” dediler. 
Cumhuriyet tarihinde bunun bir örneğinin bulunmadığının altını çizen hukukçular, 750 bin nüfus sınırının, Büyükşehir statüsünün ele alınması için gerekli parametrelerden sadece birisi olduğunu kaydettiler.