ÖZEL HABER Haber Girişi : 05 Eylül 2022 12:56

Ceplerde okul yangını

Ceplerde okul yangını
Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri de okul alışverişi telaşı sardı.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri de okul alışverişi telaşı sardı. Çanta, forma ve kırtasiye harcamalarının geçen yıla oranla neredeyse üçe katlandığı piyasalarda, velileri oldukça zorlu bir dönem beklemeye başladı. Okula hazırlık yapan öğrencilerin ihtiyaçları aile bütçeleri için önemli bir yük teşkil ederken, bu harcamalara bir de okullardan istenen kaynak ders kitapları, defter ve diğer malzemeler eklenecek. Bir öğrencinin okula hazırlık ve kırtasiye ihtiyaçları için gerekli bütçenin en az 2 bin lira olacağı ifade edilirken, bu harcamalarda aslan payı ise kırtasiye ürünlerinin olacak. Kırtasiye malzemelerinin fiyatlarında yaşanan anormal artış yüzünden ne yapacağını şaşırır hale gelen öğrenci velileri, özellikle öğretmenleri bu yıl iktisatlı davranmaya davet ediyor.

 

ORTALAMA HARCAMA 2 BİN LİRA

Kırtasiyeciler; bu yıl çanta ve forma gibi okula ön hazırlık giderlerinin en az bin lirayı bulacağını kaydederek, “Bu harcamalar bununla sınırlı kalmıyor. Okullar açıldığında öğrencilere almaları gereken ders kaynak kitapları, defter, kalem ve diğer malzemelere ilişkin listeler de verilecek. Nereden bakarsanız bakın, en az bin liralık harcama da onlar için yapılacak. Tabi bu rakamlar ortalama ve taban fiyatlar. Harcamaların bu rakamın üzerine çıkması da muhtemel” diye konuştular.

Velilere tavsiyelerde de bulunan kırtasiyeciler, “Devir iktisat devri, bu yüzden harcama yaparken çok da kaliteli ürünleri tercih etmenin anlamı yok. Özellikle defterlerin fiyatlarında anormal artışlar oldu. Bu bakımdan marka takıntısına girmeye gerek yok. Öğrencilerin işini görebilecek ürünleri ucuza almak da mümkün” dediler.

 

VELİLER MARKETLERİ SAVUNDU

Bu arada her yıl eğitim öğretim sezonu başında tepkilerin hedefinde olan üç harfli marketlerde de kırtasiye ürünleri boy göstermeye başladı. Kırtasiyeci esnaf marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmasına tepki gösterirken, aileler ise bu ürünlerin ucuzluğuna dikkat çekiyor. Marketlerdeki birçok kırtasiye ürününün piyasanın altında fiyatlardan satıldığını kaydederek, “Kırtasiyeciler marketlere tepki göstermek yerine fiyatları çok daha makul tutabilirler. Marketteki kırtasiye ürünleriyle marketlerdeki kırtasiye ürünleri arasında dağlar kadar          fiyat farkı var. Biz de mecburen kesemizi düşünmek zorundayız” diye konuştular.