ÖZEL HABER Haber Girişi : 20 Temmuz 2022 12:17

Çiftçi kara kara düşünüyor

Çiftçi kara kara düşünüyor
Benzin fiyatlarında kısmi de olsa aralıklarla yaşanan düşüş, motorin kullanan sahiplerini ve özellikle de üreticileri tedirgin etmeye başladı.

Benzin fiyatlarında kısmi de olsa aralıklarla yaşanan düşüş, motorin kullanan sahiplerini ve özellikle de üreticileri tedirgin etmeye başladı. İndirimlerin motorin fiyatlarına yansımıyor oluşunun maliyetleri sürekli artış halinde tuttuğunu ifade eden üreticiler, “Üretimde çok ciddi bir darboğaz yaşanıyor. Benzinde sürekli indirim var, ama motorin hep aynı. Buna bir formül bulunması lazım” dediler. Çiftçiler için yaklaşan hasat döneminin maliyet kurbanı olacağı düşünülürken, en azından çiftçilerin mazot kullanımına yönelik olarak teşvik edici adımlar atılması çağrısında bulunuluyor. Tarımsal üretimde en büyük girdi kalemlerinden birisi olan akaryakıtın hasat öncesinde moralleri bozduğunu dile getiren çiftçiler, “Devlet kimin üreticilik yaptığını biliyor, kimin traktör kullandığını da biliyor. En azından bu hasat dönemine yönelik olarak bizleri sübvanse edebilir, indirimli mazot kullanımı söz konusu olabilir” diye konuştular.

 

KAZANDIĞIMIZ MAZOTA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın akaryakıt tedarik şirketleriyle ortak bir çalışma yapabileceğini ifade eden çiftçiler, “Madem hükümetimizin üretimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi şeklinde bir politikası var, o halde tarımsal üretimi de bu çerçevede değerlendirsinler. Çiftçilere mazot kart şeklinde bir yöntemle indirimli ya da teşvikli akaryakıt kullanımı sağlanabilir. Yetkililerimizin bu konuda detaylı bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Eskiden benzin motorinden pahalıydı, şimdi motorin aldı başını gitti. Benzine indirim oluyor, ancak motorin fiyatları yerinde sayıyor. Bu maliyetlerle bizim üretim yapmamızın da bir anlamı yok. Çünkü kazandığımız mazot parasına gidecek” diye konuştular.

 

YENİGÜN GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Gazeteniz YENİGÜN’ün daha önce de gündeme getirdiği konu, Erzurum’daki çiftçi ve ziraat meslek kuruluşlarından büyük destek görmüş ve tam destek almıştı. Üreticiler, siyasetçileri bu gündem üzerinde durmaya davet ederek, “Çiftçiler olarak bizim akaryakıt maliyetlerimizi ortadan kaldırmaya yönelik atılacak bu adım bize büyük nefes aldıracak.” dediler.