ÖZEL HABER Haber Girişi : 15 Ağustos 2023 10:03

DADAŞ GÖÇMEK İSTİYOR

DADAŞ GÖÇMEK İSTİYOR
Göç hareketliliği üzerinden sokağa inen YENİGÜN muhabirleri, çeşitli yaş gruplarına dönük olarak mini bir göç eğilimi araştırması yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun “2022 İç Göç İstatistikleri" bültenine göre; ülkede 2007-2008 döneminde yüzde 3,18 olan iller arası göç eden nüfus oranı, yıllar içinde inişli ve çıkışlı seyir izleyerek 2022 yılında yüzde 3,27 oldu. Göç hareketliliği üzerinden sokağa inen YENİGÜN muhabirleri, çeşitli yaş gruplarına dönük olarak mini bir göç eğilimi araştırması yaptı. Çıkan sonuçlara göre; Erzurum’da her 10 kişiden 7’si, bulduğu ilk fırsatta göç etmeyi düşünürken, yaş grubu itibariyle gençlerin neredeyse tamamı ise, Erzurum’da yaşamak istemiyor. 

İLK FIRSATTA GİDECEKLER 
2000 yılından bu yana sürekli nüfus kaybeden ve kalitesiz göç alan Erzurum’da, nüfus artışı sadece 2011 yılında kaydedilmişti. Son 12 yıldır sürekli göç veren ve nüfusu eriyen Erzurum’da, vatandaşların göç eğiliminde olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. YENİGÜN muhabirlerinin dün gün boyunca gerçekleştirdiği göç eğilimi araştırmasının sonuçlarına göre; Erzurum’da buldukları ilk fırsatta göç etmeyi düşünen on binlerce insan yaşıyor. 

ORTA YAŞ GÖÇ DÜŞÜNMÜYOR 
Yaşları 30’un üzerinde olan her 10 kişiden 7’si, Erzurum’da yaşamanın adeta vakit kaybı olduğunu düşünüyor. Başka şehirlerdeki fırsatların daha cazip olduğu görüşünü dile getirenler, buldukları ilk fırsatta Erzurum’dan göç etmeyi düşünenlerden oluşuyor. Erzurum’dan göç etmeye sıcak bakmayanları ise, genellikle 45 yaş üzeri nüfus oluşturuyor. Bu kesime göre, Erzurum’da yaşamak başka şehirlere göre çok daha kolay… 

GENÇLER LİSTENİN BAŞINDA 
Erzurum’dan kesinlikle göç etmenin gerektiğini düşünenlerin başında ise, gençler geliyor. Erzurumlu gençlere göre; Erzurum’da yaşamak hayatı ıskalamak anlamına geliyor. Bu yüzden de gençlerin neredeyse tamamı umudu metropol kentlerde görüyor. Bu bakımdan üniversite tahsilini Erzurum dışında yapmak isteyenlerin çokluğu dikkat çekerken, okulunu bitirmiş olanlar da, zorunlu olmadıkça Erzurum’a geri dönmeni düşünmüyor.