ÖZEL HABER Haber Girişi : 01 Eylül 2023 10:29

Dadaş’ın çeki güvenli

Dadaş’ın çeki güvenli
Karşılıksız çek sayısı düşüklüğü bakımından Türkiye sıralamasında 20’nci olan Erzurum, bölge sıralamasında ise, Van’dan sonra ikinci oldu.

Erzurum’da milyarlarca liralık işlem hacmine sahip olan çek piyasasında, sadece Temmuz ayında 86 adet çek karşılıksız çıktı. Karşılıksız çek sayısı düşüklüğü bakımından Türkiye sıralamasında 20’nci olan Erzurum, bölge sıralamasında ise, Van’dan sonra ikinci oldu. 2023 yılının Ocak ve Temmuz aylarını kapsayan dönemde 473 çekin karşılıksız çıktığı Erzurum’da, söz konusu çeklerin parasal karşılığı ise, 77 milyon 100 bin lira olarak kayıtlara geçti. Erzurum’da karşılık çıkan çeklerin çok büyük bir bölümünün Mayıs ayında kayıt altına alındığı öğrenilirken, çeklerin en az karşılıksız çıktığı ay ise, Haziran oldu. Haziran ayında Erzurum’da sadece 35 çek karşılıksız çıktı. 

AY AY KARŞILIKSIZ ÇEKLER 
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; Erzurum’da Ocak ayında 62 çek için karşılıksız işlemi yapılırken, karşılıksız çek sayısı Şubat ayında 41 ve Mart ayında ise 68 oldu. Nisan ayında 66 karşılıksız çekin çıktığı Erzurum’da, Mayıs ayında 115, Haziran ayında 35 ve Temmuz ayında ise, 86 çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Parasal karşılığı 77 milyon 100 bin lira tutarındaki karşılıksız çekler, Erzurum’un sıralamasını Türkiye 20’nciliği olarak şekillendirirken, şehrin bölge sıralamasındaki yeri ise, Van’ın ardından ikincilik oldu. 

BİNLERCE ÇEK KESİLDİ 
Öte yandan Erzurum’da sadece geçtiğimiz Temmuz’da toplam 16 bin 541 çekin ödemesi gerçekleştirilmiş, tutarı 2 milyar 200 milyon liraya tekabül eden çek ödemeleri ile Erzurum, bölge sıralamasında ikinci olmuştu. Erzurum’da 2023 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasında ödemesi yapılan çek sayısı ise 74 bine ulaşırken, yapılan ödemelerin tutarı da, 9 milyar 364 milyon lirayı bulmuştu. Toplam çek sayısı içerisinde karşılıksız çıkan çeklerin çok düşük bir oranda kalmış olması ise dikkatlerden kaçmadı.