ÖZEL HABER Haber Girişi : 08 Ağustos 2023 09:09

EMEĞE YAZIK! ÇİFTÇİYE YAZIK! 

EMEĞE YAZIK! ÇİFTÇİYE YAZIK! 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına üreterek karşılık veren çiftçi, ektiğine de, ekeceğine de bin pişman oldu. 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Bugün Rusya'dan buğday almak için arabuluculuk yapıyoruz, ancak kendi buğdayımızı resmen çöp ediyoruz” dedi. 
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı’nın buğday tepkisi gündeme bomba gibi düştü. Kayabaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine dağ taş demeden buğday ekimi yapan çiftçinin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından mağdur edildiğini öne sürdü. Başkan Kayabaşı, “Çiftçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan'ın isteği doğrultusunda boş arazi bırakmayarak, dağ taş demeden, mazot gübre gideri demeden, gerektiğinde kredi alıp borçlanarak, gerektiğinde çoluk çocuğunun rızkını toprağa gömerek üzerine düşeni yaptı. Bu sene buğday rekoltesi inanılmaz derecede arttı; çok şükür bereketli bir yıl geçirdik. Çiftçinin tam yüzü güldü derken, bu kez de TMO engeli çıktı” diye konuştu. 

9,5 LİRA YERİNE 7,5 LİRA 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buğday alım fiyatını 9.25 lira olarak açıkladığını hatırlatan ZMO Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “TMO hem çiftçinin ürettiği buğdaya kota koydu, hem de fiyatı 7,50 liraya düşürdü.  Örnek vermek gerekirse; çiftçi 100 ton buğday ürettiyse, onun 20 tonunu ancak alabilirim demeye başladılar. Bu buğdayı da 9.25'ten değil de, 7.50 liradan alma koşulu getirildi. Bu nasıl bir çelişkidir?” diye sordu. 

ÇİFTÇİLER RESMEN ÇİLE ÇEKİYOR 
TMO’nun alım noktalarında çiftçilerin resmen çile çektiğini ve insanlık onuruna yakışmayacak türden tutum ve tavırlarla karşı karşıya bırakıldığını dile getiren Hasan Ali Kayabaşı, “TMO ilçelerde belirli noktalarda alım noktaları oluşturdu ve sözde randevu ile çiftçinin buğdayını alacaktı. Ancak bu noktalarda çalışan görevlilerin işgüzarlığı, plansız çalışmaları, yetmez gibi çiftçiyi azarlamaları, maalesef emektar çiftimizin emeğini çöp etmiştir. Bu alım noktalarının önündeki yüzlerce traktör kuyruğu; alın terini toprağa dökerek, güneş, toz, duman demeden, yağmur demeden gece-gündüz çalışarak rızkının peşinde koşup sonra emeğini almak isteyen çiftçimizi bezdirmiştir. Bu umursamaz tavırlar ve disiplinsiz hareketler, çiftçimize gına getirmiş ve bu şekilde üreten çiftçimiz topraktan uzaklaştırılmıştır” iddiasında bulundu. 

KENDİ BUĞDAYIMIZI ÇÖP EDİYORUZ! 
Bu yanlıştan dönülerek çiftçinin ürününün hak ettiği fiyattan alınması ve çiftçinin emeğinin karşılığının verilmesi gerektiğini vurgulayan Hasan Ali Kayabaşı, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan buğday alım fiyatını 9,25 olarak açıkladığı zaman mazotun litresi 20 lira civarındaydı.  Hasat döneminde mazotun litresi 40 lira seviyelerine çıkmış, dolayısıyla çiftçinin giderleri ikiye katlanmış ancak ürettiği ürünün fiyatı düşürülerek adeta çiftçi ile dalga geçilmiştir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekmektedir. Bugün Rusya'dan buğday almak için arabuluculuk yapıyoruz, ancak kendi buğdayımızı resmen çöp ediyoruz. Bu şekilde yanlış uygulamalarla 2024 yılında değil buğday ekecek çiftçi, toprağa tohum atacak çiftçi bile bulmakta güçlük çekeceğiz!” dedi.