ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Mayıs 2022 09:53

Emlak fareleri türedi! 

Emlak fareleri türedi! 

Küresel ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan enflasyon ve paradaki değer kaybı, vatandaşın satın alma gücünü azaltmakla kalmadı, kayıt dışını da arttırdı. Konut fiyatlarındaki tırmanışı fırsat bilen yediden yetmişe herkes emlakçılığa başlarken, Erzurum’da ise durum adeta çığırından çıktı. Her köşe başında mantar gibi türemeye başlayan emlakçıların büyük bir bölümünün yetki belgesi bile bulunmazken, çoğu emlakçı ise, kazançlarını vergilendirmemeyi tercih ediyor. Kira başta olmak üzere tüm alım-satım işlemlerinden on binlerce lira komisyon alan emlakçılar, aracılık ettikleri alıcılara fatura bile kesmiyor. Alacakları komisyonlarda cüzi miktarlarda indirime giderek alıcının gözünü boyayan çoğu emlakçı, bu yolla devletten binlerce liralık vergi kaçırıyor. 

 

EMLAKÇILARA YETKİ BELGESİ ŞART! 

Erzurum’da son zamanlarda sayıları hızla artan emlakçılara karşı vatandaşları uyaran yetkililer, “Erzurum’da merdiven altı diye tabir ettiğimiz türden emlakçıların sayısında artış var. Bunlar kayıt dışı çalıştıkları gibi, konut satanı da, alanı da mağdur edebilecek uygulamalar içerisine girebiliyor. Vatandaşlarımızdan ev alan ya da satanlar varsa, kendilerine aracılık eden emlakçının yetki belgesi olup olmadığını, vergi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığını muhakkak sorgulasınlar. İlaveten alım, satım ya da kira gibi tüm işlemler mutlaka faturalandırılmalı ve muhtemel her türlü mağduriyetin önüne geçilmelidir” diye konuştular. 

 

VATANDAŞLAR ACİL DENETİM İSTİYOR 

Yetkililer bu çağrıyı yaparken, Erzurum’daki vatandaşlar ise denetimsizliken yakınıyor. Erzurum’da her köşe başında dileyenin emlakçılık yaptığını anlatan vatandaşlar, “Bu trü müesseseleri denetlemek için illa da ihbar mı gerekiyor? Maliye ve Ticaret Müdürlüğü emlakçıların tamamını inceleme ve denetimden geçirmeli, yetki belgesiz ve faturasız işlem yapanları cezalandırmalıdır. Çünkü kafalarına göre fiyat politikası yürütüp, hem alıcıdan, hem de satıcıdan astronomik oranlarda kazanç elde ediyorlar. Üstelik kazançlarını da vergilendirmiyorlar” şeklinde konuştular.