ÖZEL HABER Haber Girişi : 11 Ağustos 2023 09:41

En sağlamı Gezköy

En sağlamı Gezköy
YENİGÜN muhabirleri, serbest inşaat mühendisleri ve müteahhit firmalara Erzurum’daki en sağlam yapıları sordu.

YENİGÜN muhabirleri, serbest inşaat mühendisleri ve müteahhit firmalara Erzurum’daki en sağlam yapıları sordu. Mühendis ve müteahhit firmalara göre; Erzurum’da yeni yapılmış olan yerleşim merkezleri arasında en sağlamı Dadaşkent’teki Gezköy Konutları… Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yüklenici eliyle yaptırılan söz konusu konutlar, derin zemin karıştırma yöntemi denilen “Deep Soil Mixing” tekniğiyle inşa edildi. 1960 yılından beri dünyanın en çok başvurular ve kullanılan inşaat zemin yöntemi olan “Deep Soil Mixing” tekniği, Gezköy’deki TOKİ konutlarının en büyük özelliği oldu. Mühendis ve müteahhit firmalardan edinilen bilgilere göre; Erzurum’da bu yöntemle imal edilen konut neredeyse yok denecek kadar az… 

HER BİNAYA 150 ADET GÜÇLENDİRME 
TOKİ Gezköy konutları, bir süre önce teslimatın geciktiği iddialarıyla gündeme gelmiş, ancak yüklenici firma konutların TOKİ’ye resmi teslim tarihinin Kasım 2023 olduğunu açıklamıştı. Konutlardaki gecikmenin teknik olarak izahı ise, yine yüklenici firma tarafından “Deep Soil Mixing” tekniği olarak açıklanmıştı. Yüklenici firma yetkilisinin açıklamasına göre; Gezköy’deki konutlar için her binanın altında 150’ye yakın fore kazık bulunuyor. Bu kazıklar, binanın zemine çok daha sağlam tutunmasına imkân sunduğu gibi, muhtemel bir depremde ise, adeta sigorta görevi üstleniyor. 

TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ 
Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Dadaşkent girişinde inşa edilen konutların hak sahiplerine teslim edilmesi noktasında yerel yönetimler de üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. 6 Şubat’taki depremin ardından tüm imkanlarıyla deprem bölgesine yoğunlaşan TOKİ, yurt genelindeki tüm şantiyelerini depremin yaralarının sarılması için seferber etmişti. Bu sebepten dolayı konutlarda yaşanan gecikmenin telafi edilmesi ve hak sahiplerine bir an önce teslim edilmesi için yüklenici firma olağanüstü bir çaba sarf ederken, Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye Belediyesi de, konutlar için her türlü teknik ve bürokratik desteği anında veriyor. 

ERZURUM’UN EN GÖZDE ESERİ 
“Gezköy konutlarının sakinleri çok şanslı” diyen serbest mühendisler, söz konusu yerleşim biriminin, deprem bölgesi olan Erzurum’daki en sağlam yapılardan oluştuğunun altını çizerek, “Sadece teknik açıdan düşünülürse; böylesine sağlam binalar için gecikmenin lafı bile edilmemeli. Proje, TOKİ’nin esaslı ve prestij projelerinden birisi. Belediyelerden de her türlü desteği sonuna kadar almış olan bu proje, hem hak sahiplerine kazandırmış hem de bölgeye değer katmış olacak. Türkiye’de hiçbir kentsel dönüşüm projesi yerel yönetimlerden bu kadar destek görmemiştir. Dolayısıyla Erzurum’a kazandırılan bu gözde yerleşim merkezi, esasen Toplu Konut İdaresi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye Belediyesi’nin işbirliği ve ortak gayretinin bir sonucudur” dediler.