ÖZEL HABER Haber Girişi : 10 Ağustos 2023 10:35

Enflasyon bahane VURGUN ŞAHANE!

Enflasyon bahane  VURGUN ŞAHANE!
Erzurum’da satılık ve kiralık daire fiyatlarının yükselmesinde başlıca rolü, haksız kazanç elde etmeye çalışan bir kısım emlakçılar oynuyor.

Gazeteniz YENİGÜN’ün Erzurum’da mercek altına aldığı konut piyasasında olağanüstü iddialar dolaşıyor. YENİGÜN’ün dünkü haberine konu olan kiralık dairenin fiyatı 25 bin liradan 19 bin liraya düşürülürken, yaşanan bu gelişme ise, akıllara emlakçılık sektörünü getiriyor. YENİGÜN muhabirlerinin konuyla ilgili olarak yaptığı araştırmalar, satılık ve kiralık daire fiyatlarının yükselmesinde başlıca rolü haksız kazanç elde etmek için her yola başvuran bir kısım emlakçıların oynadığını ortaya çıkardı. Emlakçıların alım-satım ve kiralama işlemlerinden dolayı taraflardan ayı ayrı komisyon alıyor olmaları ilgili kanun hükümlerinde de yer alırken, kimi emlakçıların daha çok kazanabilme adına fiyatları bile bile yükselttikleri iddia edildi.  

KAÇA TUTTURURLARSA… 
Erzurum’da uzun yıllardır emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren köklü işletmecilerden edinilen bilgiler, akıllara adeta durgunluk veren cinsten oldu… Söz konusu emlakçılar, “yeni yetme” diye tabir ettikleri emlakçılar ve emlak şirketlerinin yüksek enflasyonu ve yaşanan ekonomik sorunları tam bir vurgun ortamı olarak gördüğünü belirterek, “Evini satmak ya da kiralamak isteyen mülk sahipleri, söz konusu emlakçıların ağına düşünce olanlar oluyor. Bu emlakçılar, gayrimenkul sahibinin istediği fiyatların çok üstünde müşteri buluyor, mülkü satıyor ya da kiralıyor. Bu duruma itiraz eden vicdan sahibi ev sahipleri oluyordur muhakkak ama genel gidişata bakılırsa bu durumdan herkes memnun oluyor. Yani emlakçılar tutturduklarına satıyor ya da kiralıyor!” iddiasında bulundular. 

ÇARESİZLİK BAŞA BELA… 
Hatta bazı iddialara göre, sektörde kayıt dışı ekonomi de dönüyor. Kimi emlakçılar, müşterilerinden ve gayrimenkul sahiplerinden kayıt dışı komisyon talebinde de bulunuyor. Özellikle kiralama işlerinde daha çok karşılaşılan bu durumun, devletin ilgili kurumlarını harekete geçirmesi gerekirken, bu durumdan kimse şikayetçi olmuyor. YENİGÜN’ün görüşlerine başvurduğu emlakçılar, “Ortada bir çaresizlik var, vatandaş ev bulamıyor, mecburen kayıt dışı komisyon ödüyor. Böyle bir durumda gidip şikayetçi mi olacak? Olamıyor ve çark böyle dönmeye devam ediyor. Erzurum’daki bütün emlakçılar denetlensin bakalım, halının altından hangi pislikler çıkıyor? Merdiven altı emlakçılar hangi filmleri çeviriyor, sigortasız emlak danışmanı çalıştıran firmalarda hangi dolaplar dönüyor, denetim yapılır ve görülür” diye konuştular.