Yerel Haber Girişi : 15 Şubat 2022 10:48

Erzurum’da aileler küçülüyor

Erzurum’da aileler küçülüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Erzurum’da ailelerin giderek küçüldüğünü ortaya koydu. 14 yıllık veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre; Erzurum’da 2008 yılında hane halkı büyüklüğü 5 kişi iken, geçtiğimiz yılsonu itibariyle bu oran 3,6’ya kadar geriledi. TÜİK verileri, Erzurum’daki ailelerin nüfusundan son 14 yıl içerisinde 1,4 kişinin eksildiğini gözler önüne sererken, ülkede ortalama hane halkı büyüklüğü ise, 3,2 olarak dikkat çekti. Hane halkı büyüklüğü bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olsa bile Erzurum’daki kayıp dikkatlerden kaçmazken, bu durum bölge sıralamasını da değiştirdi. 14 yıl önce hane halkı büyüklüğü sıralamasında bölge 4’üncüsü olan Erzurum’da, 2021 yılına ait sıralamada ise, Erzurum’un yeri 8 oldu.

 

ERZURUM’DA DOĞUM HIZI YAVAŞLADI

Hane halkı nüfusunun en yoğun olduğu 20 il arasında bulunan ve bu yönüyle Türkiye 17’ncisi durumunda bulunan Erzurum’da, nüfus kaybının temel faktörlerinden birisi de, hane halkı nüfusunun azalması gösteriliyor. Nüfusun belirlenmesinde doğum ve ölüm hızlarının önemli bir parite olduğunu dile getiren uzmanlar, Erzurum’da doğum hızının yavaşladığının altını çizerek, “Ailelerin küçülüyor oluşunun sebebi de, zaten bundan kaynaklı. Erzurum’da genç nüfus giderek azaldığı için hane halkın nüfustaki azalma meydana geliyor. Önceleri ailelerde çocuk sahibi olma arzusu çok daha üst düzeydeyken, son yıllarda bu beklentinin düşüş kaydettiği gözleniyor” diye konuştular.

 

15 YIL SONRA 2’LERE KADAR DÜŞECEK

TÜİK verileri üzerinden bulunulan öngörüye göre; Erzurum’da hane halkı büyüklüğü 2030 yılı ölçeğinde 2’lere kadar gerilemiş olacak. Uzmanlara göre; hanı halkı nüfusunun azalmasında sosyal, kültürel ve ekonomik birçok neden var. Önceleri çocuk sahibi olma eğilimi ve arzusu çok daha fazla iken, şimdilerde bu durum tamamen değişmiş halde. Çocuklar büyüyor, yetişkin oluyor, baba evinden ayrılıyor, aile kuruyor, ancak kurulan yeni ailelerde de nüfus azalıyor. Bu durumda ilerleyen yıllarda Erzurum’daki hane halkı sayısının daha da çok düşmüş olacağı görülüyor” dediler.