ÖZEL HABER Haber Girişi : 07 Ağustos 2023 11:13

Erzurum’da kredi rekoru

Erzurum’da kredi rekoru
Yılın ilk 6 ayında Erzurum’dan kullanılan bireysel kredilerin toplamı 4 milyar 166 milyon 982 bin liraya ulaştı.

Erzurum’da bireysel kredi kullanımında adeta rekor kırıldı. Yılın ilk 6 ayında Erzurum’dan kullanılan bireysel kredilerin toplamı 4 milyar 166 milyon 982 bin liraya ulaştı. Kredilendirmede ikinci sırayı konut, üçüncü sırayı ise taşıt kredileri aldı. 

Erzurum’da piyasaların duyduğu nakit ihtiyacını bireysel kredi tutarları ortaya koydu. Erzurum’da 2023 yılının ilk altı ayını kapsayan dönemde kullanılan bireysel kredilerin tutarı 4 milyar 166 milyon 982 bin liraya ulaştı. Son zamanların en yüksek kredi kullanım tutarı olarak dikkat çeken bu rakam, Erzurum’da nakit paraya duyulan ihtiyacın tavan yaptığını gösterdi. 

KONUT İKİNCİ, TAŞIT ÜÇÜNCÜ… 
Erzurum’da bireysel krediler gibi, konut ve taşıt kredisi kullanım tutarları da ön plana çıktı. Erzurum’da 6 ay içerisinde kullanılan krediler sıralamasında konut ikinciliği elde ederken, sıralamada üçüncülük ise taşıt kredilerinin oldu. 
Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları toplamında kullanılan konut kredileri 2 milyar 683 milyon 171 bin lira olarak kayıtlara geçerken, taşıt kredilerinin kullanım miktarı ise, 478 milyon 349 bin lira oldu. Konut kredilerinin taşıt kredilerine olan oranının neredeyse 6 kat olduğu görülürken, Temmuz ve Ağustos aylarında sonra bu rakamların düşüşe geçmiş olabileceği düşünülüyor. 

KREDİLER YATIRIMA DÖNÜŞTÜ 
Ekonomistler, küresel ekonomik kriz ve pandemi sonrasında yaşanan emtia fiyat artışlarından sonra piyasaların çok hareketli dönemler geçirmeye başladığını dile getirerek, “Konut ve taşıta yapılan yatırımlar elbette önemli; ancak bireysel kredi kullanımının bu kadar artmış olması doğal değil” dediler. 
Kullanılan krediler kadar, bu kredilerin geri dönüşünün de önem taşıdığının altını çizen ekonomistler, Erzurum’un bu hususta hiçbir zaman kara listede olmadığını kaydederek, “Erzurum, kredi geri ödemelerinde sorunlu bir şehir değil. BU yüzden net bir değerlendirme yapabilmek için idari ve yasal takiplere bakmak lazım” diye konuştular.