Yerel Haber Girişi : 21 Mart 2022 12:28

Erzurum İTİYOR, onlar ÇEKİYOR! 

Erzurum İTİYOR, onlar ÇEKİYOR! 

2021 yılı nüfusu 756 bin 893 olarak hesaplanan Erzurum’da, son bir yıl içerisinde eksilen nüfus ise, bin 386 kişi olarak kayıtlara geçti.

Göç, Erzurum’un kanayan yarası olmaya devam ediyor. 2021 yılı nüfusu 756 bin 893 olarak hesaplanan Erzurum’da, son bir yıl içerisinde eksilen nüfus ise, bin 386 kişi olarak kayıtlara geçti. Erzurum’dan göç edenlerin büyük bir bölümü İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illeri tercih ederken, Erzurum’dan alınan göçün sayısal rekorunu ise, yine İstanbul kırdı. İstanbul’da yaşayan Erzurumlu nüfusun 500 bine yaklaştığı günümüzde, İzmir’de 150, Ankara’da ise, 120 bine yakın Erzurumlu yaşıyor. Erzurum’dan göç edip Bursa’ya yerleşen Erzurumlu sayısının ise, 130 binden fazla olduğu ifade edilirken, Kocaeli’nde de yine 100 bine yakın Dadaş ikamet ediyor. Erzurum dışında neredeyse iki Erzurum nüfusunun yaşadığı Türkiye’de, Dadaş’ın en az tercih ettiği iller ise, Kilis, Sinop, Adıyaman, Çankırı ve Bitlis olarak şekilleniyor. 

 

İTME VE ÇEKME FAKTÖRLERİ 

En son nüfus artışının 2011 yılında kaydedildiği Erzurum’da, göçe yönelik olarak ayakları yere basan bilimsel bir araştırma çalışması da bulunuyor. Erzurum’dan insanların neden göç ettikleri ve göç tercihlerine yönelik eğilimleri henüz bilimsel olarak bilinmezken, herkesin ilk sırada dile getirdiği gerekçe ise, “geçim sıkıntısı” şeklinde ortaya çıkıyor. Sosyoloji biliminde göç özel bir ihtisas konusu olarak ele alınırken, en bilindik kavram ise, “İtme ve Çekme” faktörü olarak dikkat çekiyor. Göçün sebepleri “İtme Faktörü” olarak belirlenirken, göç alan şehirlerde ise, “Çekme Faktörü” ön plana çıkıyor. 

 

ÜNİVERSİTELERİN UMURUNDA DEĞİL! 

Erzurum’da hissedilen en büyük eksiklik ise, şehrin itme faktörlerinin bilinmiyor oluşu… Erzurum’da iki üniversite bulunuyor olmasına rağmen göç konusunda ayakları yere basan ve kaynak teşkil edebilecek herhangi bir bilimsel çalışma ya da araştırma bulunmuyor. Bazı akademisyen ve öğrencilerin yaptığı küçük ölçekli araştırmalar, kamuoyunun ilgisine bile sunulmazken, Türkiye’de birçok şehirdeki üniversitelerin birbirinden farklı bilimsel çalışma ve araştırmaları bulunuyor. Söz konusu araştırmalarda göçe sebep olan faktörler tek tek ele alınırken, göçün önlenmesine yönelik olarak projeksiyon nitelikli önlemler de sıralanıyor. 

Sürekli göç problemi yaşıyor olmasına rağmen Erzurum’da ise, bu yönde çalışma yapılmamış olması, üniversitelerin şehre olan ilgisinin ne düzeyde olduğunu da gözler önüne seriyor.