ÖZEL HABER Haber Girişi : 07 Mart 2023 11:03

Erzurum’un taşıt karnesi 

Erzurum’un taşıt karnesi 
Erzurum’daki motorlu kara taşıtı sayısı hızla artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 Ocak ayı dönemine ait verilere göre; Erzurum’daki motorlu kara taşıtı sayısı 125 bin 607’ye ulaştı. Veriler üzerinden yapılan hesaplamalar ışığında Erzurum’da her bin kişiye düşen motorlu taşıt sayısı 167, her bin kişiye düşen otomobil sayısı ise 83 oldu. Motorlu kara taşıtı sayısı bakımından Erzurum, bölge illeri içerisinde 3’üncü olurken, araç sayısındaki hızlı artış, pandemi sonrası küresel ekonomik krize rağmen dikkat çekici oldu. Pandemi sonrası baş gösteren küresel ekonomik krizin de etkisiyle fiyatların tavan yaptığı otomotiv sektöründe satışlar azalmış, sıfır kilometre araçların üretimindeki yetersizlik sebebiyle tüm gözler ikinci el araçlara çevrilmişti. 

İKİNCİ EL UÇUP GİTTİ 
Son bir yıllık araç alım-satım işlemlerine bakıldığında ise, zirveyi ikinci el araçların zorladığı görüldü. Sıfır kilometre araçların neredeyse bulunamadığı sektörde, satışların neredeyse yüzde 80’i ikinci el piyasasında gerçekleşti. Fiyatların yüzde 300-400 oranında artış kaydettiği ikinci elde, halen daha alım-satım işlemleri büyük ilgi görürken, söz konusu satışlardan milyonlarca liralık kazançlar elde edildi. 

DÜŞÜŞE RAĞMEN ARTTI 
Sektör temsilcileri, pandemi sebebiyle büyük bir yara alan üretim sürecinin pandemi sonrasında bile toparlanmakta sıkıntı çektiğini dile getirerek, “Sıfır kilometre araç üretimi neredeyse yüzde 60 oranında azaldı. Araç satın almak isteyenlerin aylarca beklemek durumunda kaldıkları bir dönemden geçiyoruz. Fiyatlar oldukça yüksek ve tırmanmaya da devam ediyor. 2023 yılında satılan araç sayısı pandemi öncesi döneme rağmen her ne kadar düşüş kaydetmiş olsa da, günümüz şartlarında yine bölgesel bazda çok iyi durumda” dediler.