ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Şubat 2023 09:04

Erzurum ZMO’dan yapılaşma çağrısı 

Erzurum ZMO’dan yapılaşma çağrısı 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZM) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Şehir merkezleri ovalardan dağlara doğru taşınacak” şeklindeki açıklamasına tam destek verdi. Başkan Kayabaşı, deprem gerçeğiyle yüz yüze olan Türkiye’de artık yapılaşma için yepyeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, deprem bölgesini ziyaretinde yaptığı açıklamaların çok önemli olduğuna dikkati çeken ZMO Erzurum Şube Başkanı Kayabaşı, “Sayın Cumhurbaşkanımız çok önemli bir vurguda bulundu. Depremden hasar gören şehirlerin tamamının konutu, iş yeri, sanayisi, tarımı, tarihi ve çok önemli kültürel değerleriyle en küçük gerilemeye mahal vermeden yeniden ayağa kaldırılacağını söyledi. Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlanacağını ifade etti. . Şehir merkezlerini ovalardan dağlara kaydırmaktan bahsetti. Üniversitelerin jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocaları ve deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalışıldığını belirtti. Bu açıklamalar, aslında Türkiye için yeni bir milat olarak kabul edilmeli, ülkemizde yapılaşmanın yol haritası yeniden belirlenmelidir” diye konuştu. 

TARIM ARAZİLERİ KURBAN EDİLMEMELİ 
Erzurum özelinde de değerlendirmelerde bulunan Başkan Hasan Ali Kayabaşı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ölçüler ışığında Erzurum’daki yapılaşma için de yeni bir yol haritası belirlenmeli, tarım arazileri ve ovaları imara açmak gibi hatalara düşülmemelidir. Erzurum da deprem kuşağı üzerindedir ve böyle bir yol haritasına ihtiyaç duyan illerden birisi de Erzurum’dur” dedi. 
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi olarak; şehirde yapılaşmanın sağlam temeller üzerine oturulması yönünde atılacak her adıma destek vereceklerini anlatan Başkan Kayabaşı, “Biz mesleki bir sivil toplum kuruluşu olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bu açıklamalarını önemsiyor, Erzurum’daki tarım arazilerinin betonlaşma kurbanı edilmemesi noktasındaki tavrımızı en net biçimde ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.