Yerel Haber Girişi : 19 Nisan 2022 13:16

Esnaf kazanamıyor ama borcunu ödüyor 

Esnaf kazanamıyor ama borcunu ödüyor 

Erzurum’da tahsil edilen verginin tahakkuk eden vergiye oranı yüzde 39,23 oldu. 1 milyar 593 milyon lira tutarında vergi tahakkukunun gerçekleştiği Erzurum’da, tahsil edilen vergi tutarı ise, 625 milyon lira oldu. 2022 yılı Mart dönemine ait veriler kapsamında Erzurum’un tahsilat bakımından bölge ortalamalarını geride bıraktığı anlaşılırken, Tunceli ise vergi tahsilatında ilk sırada yer aldı. Erzurum, tahakkuk eden vergide 3’üncü olurken, tahsil edilen vergi bakımından birinci, tahsilat oranında ise, bölge ikinciliğini elde etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre; Erzurum’un vergi performansı yine göz doldurdu. Tahakkuk eden verginin tahsil edilmesi noktasında sadece bu yıl değil, geçtiğimiz yıllarda da büyük başarı gösteren Erzurum’un, 2022 yılına da adını yazdırmış olması ekonomi çevrelerini şaşırtmadı. 

 

ERZURUM’UN HER ZAMANKİ HALİ 

Erzurum’daki ekonomistler, şehrin vergi performansının sürekli yüksek çıkmasına alışkın olduklarını belirterek, “Üç ay gibi kısa bir sürede tahsilatın tahakkuka oranının yüzde 40 dolayında olması büyük bir başarıdır, daha doğrusu başarının tescilidir. Çünkü Erzurum’da geçmiş yıllarda da tahsilat oranları hep yüksek olmuştur. Özellikle de piyasaların sıkıntılı olduğu bir dönemde vergi tahsilatının bölge ortalamalarının üzerinde çıkmış olması, Erzurum’daki esnafın mali ödevlerini yerine getirme noktasındaki hassasiyetinin bir göstergesidir. Erzurum esnafını bu manada tebrik etmek gerekiyor” diye konuştular. 

 

ESNAF: ÖDEMEZSEK BORÇ KATLANACAK 

Öte yandan Erzurum esnafı ise, vergi tahsilatında sergilenen performansın yüksek oluşuna farklı bir bakış açısı getirdi. Erzurum’daki esnaf vatandaşlar, “Vergi borçlarını ödememenin ya da ödeyememenin hiçbir anlamı yok, çünkü ödenmediği zaman bizim boynumuza faiziyle birlikte yük oluyor. Sonra yapılandırma, taksitlendirme derken, ömrümüz taksit ödemekle geçiyor. En iyisi biriktirmeden ödemek, aksi halde olan bize oluyor. Kaldı ki, bu durum çok iyi paralar kazandığımız anlamına gelmesin. Sırf biriken borçların kurbanı olmayalım diye dişimizden tırnağımızdan artırıyoruz” dediler.