Yerel Haber Girişi : 26 Nisan 2022 14:23

Esnafa göre; kuru kalabalık! 

Esnafa göre; kuru kalabalık! 
Esnafa göre; kuru kalabalık! 

Erzurum’da oto sanayiciler sitesi en kalabalık günlerini yaşıyor.

Hem yazlık bakım ve hem de bayram tatili öncesinde araçlarının rutin bakımlarını yaptırmak için sanayiye akın eden sürücüler, neredeyse her sokakta yoğun bir trafik oluştururken, sanayici esnaf ise bu durumun kuru kalabalıktan ibaret olduğunu dile getiriyor. Araç bakım yoğunluğunun bile neredeyse normalin yarısına düştüğünü ifade eden sanayici esnaf, “Vatandaş arabasını getiriyor, lastiklerini değiştirip gidiyor. Yağına, suyuna pek de fazla dikkat etmiyor” diyerek, en ucuz araç bakımının bin liradan başladığını ifade ediyor. Sanayici esnaf, “Normalde her bayram tatili öncesi ve mevsim geçişlerinde bizim işler yoğun olurdu. Ama şimdiki yoğunluğun neredeyse tamamı lastik değiştiren, arabasına yağ ve su koydurtmak isteyen sürücülerden ibaret. Onun dışında bakım işi yürek ister” diye konuştular. 

 

ARAÇ BAKIMINDA İDARELİ DÖNEM 

Mevsim geçişlerinde araçların lastik bakımından, kayış bakımına, aküden bujilere varıncaya kadar detaylıca gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren sanayi esnaf, “Araçların yağını, suyunu, kayışını, hava filtresini, aküsünü, bujisini, kablosunu değiştirmek, normal bakımın gerekleridir. Ama bu zamanda ve hele ki bu hayat pahalılığında bunun imkanı yok. Sürücü geliyor, idare eder mi diye soruyor, idare ederse yaptırmıyor ya da değiştirmiyor. Aslında elinden gelse yağını da değişmez ama yazlık yağ ayrı olduğu için mecbur kalıyor. Antifiriz yerine su tercih ediliyor çünkü bir litre antifiriz en ucuz 50 liradan başlıyor” şeklinde konuştular. 

 

SÜRÜCÜLER DURUMDAN ŞİKAYETÇİ 

Sanayiye bakım yaptırmak izcin giden sürücüler ise, son bir yıldır araçlarıyla ilgili olarak her şeyi ertelediklerini belirttiler. Vatandaşlar, “Eskiden araçlarımızı kıyamaz bakım için servise götürürdük. Ama bu pahalılıkta servis artık ultra lüks. Mecburen sanayideki küçük esnafın kapısını çalıyoruz, üstelik kapsamlı bir bakım da yaptıramıyoruz. Arabalarımızın idare ettiği kadar, çünkü ne yağa para yetiyor, ne de antifirize” dediler.