ÖZEL HABER Haber Girişi : 10 Haziran 2022 14:54

Ev sahibi bildiğini okuyor! 

Ev sahibi bildiğini okuyor! 
Kiralara yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacağına dair yeni alınan karar kiracıları sevindirdi, ancak düzenleme ev sahiplerinin umurunda bile olmadı.

Kiralara yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacağına dair yeni alınan karar kiracıları sevindirdi, ancak düzenleme ev sahiplerinin umurunda bile olmadı. Erzurum’da birçok ev sahibinin yapılan bu düzenlemeye rağmen kiracılarından yüzde 30’un bile üzerinde artış talep ettikleri ortaya çıktı. İlgili düzenlemenin hatırlatıldığı bazı ev sahiplerinin ise, talep ettikleri artışın yapılmaması halinde evlerinin boşaltılmasını istedikleri öne sürüldü. Erzurum’da Kadir Ç. isimli bir vatandaş, 900 lira kira bedeliyle oturduğu evin sahibinin artış için kendisini aradığını ve kirayı bin 400 liraya çıkarttığını belirterek, “Yeni düzenlemeye göre yeni kiranın bin 125 lira olması lazımken benden bin 400 lira talep etti” dedi. 

 

İŞİNE GELMİYORSA BOŞALT! 

Kira artışlarıyla ilgili olarak yapılan yeni düzenlemeyi hatırlattığı ev sahibinden bir de azar işittiğini belirten Kadir Ç. isimli vatandaş, “Bana işime gelmiyorsa, evimi boşalt dedi. Şimdi bu yasa çıktı da, bunun takibini kim yapacak? Kiracıların yaşadığı bu ve bunun gibi mağduriyetlere kim derman olacak? Ben ev sahibinin istediği rakamı kabul etmeyerek evi boşaltsam, nerede ve nasıl ev bulacağım? Yani çözüm sadece böyle bir düzenleme yapmak mıdır yoksa bu kurala uyulup uyulmadığını kontrol edip denetlemek midir? Vatandaşa yol gösterilmesi lazım, ev sahiplerinin kiradaki evleriyle ilgili olarak araştırma yapmak lazım!” diye konuştu. 

 

BİR İNCELEME YAPILSA… 

Öte yandan yüksek kira artışlarıyla ilgili olarak yapılan yeni düzenlemenin kayıt dışı ekonomiyi de tetikleyeceğini anlatan gayrimenkul danışmanları ise, “Zaten astronomik kira artışları bir belge üzerinden yapılamaz, çünkü öyle olursa ev sahiplerinin haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıkar. Yani gerek konut satışı ve gerekse kiralama işlemleri üzerinde derinlemesine bir inceleme yapılsa neler neler çıkar. Devletin ilgili kurumlarının bu tarz girişimlerinin olması da lazım ki, kiracıların mağdur olmaması bütünüyle sağlanmış olunsun” dediler.