ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Kasım 2022 14:14

Eylül’de satışlar düştü

Eylül’de satışlar düştü
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 15 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6+6 yönetmeliği, araç piyasasında etkili oldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 15 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6+6 yönetmeliği, araç piyasasında etkili oldu. TÜİK tarafından açıklanan Eylül 2022 araç devir istatistikleri, piyasaların Erzurum’da da fren yaptığını ortaya kodu. Motorlu kara taşıt devir istatistiklerine göre; Erzurum’da Eylül ayında 2 bin 40 otomobil, 101 minibüs, 18 otobüs, 804 kamyonet, 109 kamyon, 45 motosiklet, 8 özel amaçlı taşıt ve 350 traktör olmak üzere toplam 3 bin 475 araç devredildi. Devlet rakamları arasında en dikkat çekici olansa, otomobil devir sayısı oldu. Yeni yönetmelik, piyasadaki ikinci el araç satışlarına kısıtlama getirdiği için satış rakamları da düşmeye başladı. İkinci el araçların satış fiyatlarının sıfır kilometre araç fiyatlarını bile geride bırakması nedeniyle yapılan düzenleme, araçlarda satış işlemi yapılabilmesi için 6 bin kilometre ve trafiğe tescil tarihinin üzerinden 6 ay geçmiş olması şartını getiriyordu. 2023 yılının Temmuz ayına kadar geçerli olacak yönetmelik sayesinde artık ikinci el otomobiller yüksek fiyatlardan satılamayacak.

 

PİYASALARDAKİ TANSİYON DÜŞTÜ

Erzurum’da Eylül ayına ait istatistikler, satışların 15 günlük süre zarfında bile kendisini hissettirdiğini ortaya koyuyor.

Sektör temsilcileri, “Yönetmelik 15 Eylül’de yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren ikinci el araç satışlarında hızlı bir düşüş oldu. Çünkü artık satışlara kısıtlama geldi. Araçları sıfır kilometre düzeyinde olan, 6 bin kilometreyi geçmemiş ve tescilinin üzerinden de 6 aylık süreyi geride bırakmamış olan araçların satışı engellendi. Bu engellemeyle birlikte ikinci elde tavan yapan araç fiyatları hızla düşmeye başladı. Çünkü piyasadaki sıfır kilometre araçları bir şekilde satın alıp toplayan kimi çevreler, bu araçları piyasaya ikinci el olarak sürüyor, üstelik satın aldıkları rakamların üzerinden astronomik kazançlar elde ediyorlardı. Yönetmelikle buna engel olununca, fiyatlar da düştü, piyasanın tansiyonu da düştü” diye konuştular. 

 

ASIL ETKİ EKİM AYINDA

TÜİK’in Ekim ayı istatistiklerinde bu etkinin çok daha net olarak görülebileceğini dile getiren sektör temsilcileri, “ Yönetmelik 15 Eylül’de yürürlüğe girdiği için satışların etkisi şu anda kısmen belli oluyor. Ekim ayına ait satış rakamları belli olunca yönetmeliğin piyasalar üzerinde yaptığı olumlu etki çok daha net bir biçimde görülebilecektir” dediler.