ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Eylül 2023 09:09

Ezrurum’un kredi profili

Ezrurum’un kredi profili
Konut kredisi kullanımında bölge sıralamasında ilk basamağın sahibi olan Erzurum, taşıt kredisi kullanımında ise, bölge ikinciliğini elde etti.

2023 yılının ilk yarısında Erzurum’da konut için 2 milyar 683 milyon, taşıt için de 478 milyon 349 bin lira tutarında kredi kullanıldı. Krediyle ayakta duran şehirde kişi başına düşen konut kredisi boccu 3 bin 578 lira olurken, yine nüfusa göre kişi başına düşen taşıt kredisi borcu ise 638 lira olarak gerçekleşti. Konut kredisi kullanımında bölge sıralamasında ilk basamağın sahibi olan Erzurum, taşıt kredisi kullanımında ise, bölge ikinciliğini elde etti. Ortaya çıkan bu rakamlar, Erzurum’da banka kredilerinin konut ve taşıt gibi yatırım araçlarına yönlendirildiğini gözler önüne sererken, bireysel kredi kullanımında ise adeta rekor kırıldı. 

HERKESİN BORCU VAR 
Erzurum’da 2023 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında kullanılan bireysel kredilerin toplamı, konut ve taşıt kredilerinin toplamını bile farkla geride bıraktı. 6 aylık dönemde kullanılan bireysel kredilerin toplamının 4 milyar 166 milyon 982 bin lirayı bulduğu Erzurum’da, kişi başına düşen bireysel kredi borcu 5 bin 557 lira olarak gerçekleşti. Yapılan hesaplamalar ışığında Erzurum’da kullanılan bireysel kredilerin nüfusa bölünmesi halinde kişi başına düşen bireysel kredi miktarı 5 bin 557 lira olarak kayıtlara geçti. 

EYLÜL VE EKİM’DE ARTIŞ 
Söz konusu miktarlara sektörel krediler ve kredi kartları dahil edilmezken, Eylül ve Ekim ayından itibaren kredi kullanımında artışların söz konusu olabileceği ifade ediliyor. Para sıkılaştırma politikaları sebebiyle yükselen faizler, kredi kullanım hızında düşeşlere neden olurken, kulislerden sızan bilgilere göre ise, Eylül 15’ten sonra bankaların kredi faizlerinde esneklik ve kredi kullanımında çeşitlilik adımları atması bekleniyor.