ÖZEL HABERHaber Girişi : 09 Haziran 2023 10:10

Fiyatlar gaza bastı!

Fiyatlar gaza bastı!
Son iki gündür yaşanan döviz hareketliliğine ilk tepkiyi otomotiv sektörü verdi.

Son iki gündür hareketli saatlerin yaşandığı döviz piyasası, ilk etkisini otomotiv sektöründe gösterdi. Sektörün dev markaları anında fiyat güncellemesi yaparken, artışlar ikinci el piyasasında da etkili oldu. İkinci el otomobil fiyatları Pazartesi ile bugün arasında en az yüzde 5 düzeyinde artış yaşarken, araç almak neredeyse imkânsız hale geldi. Son iki yılın en kazançlı yatırım enstrümanlarından birisi haline gelen otomotiv sektöründe, sıfır kilometre araç bulabilmek ne bir o kadar zor… Bazı plazalarda sıfır kilometre araç satın almak isteyenlere liste fiyatı üzerine ekleme yapma koşulu sunulduğu öne sürülürken, kimi plazalarda ise siparişler doğrudan dağıtım bayileri üzerinden verilmeye başlandı. 

HAREKETLİLİĞİN ÖZETİ 
Erzurum’da ikinci el otomobil alım-satım işi yapan N. Baki Öztürk, Türkiye’de kur hareketliliğinin Rahip Brunson gerilimiyle başladığını anımsatarak, “Ardından yaşanan pandemi dönemi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan küresel ekonomik kriz, bizim ülkemizi de doğrudan etkiledi. Bu süreçte birbiri ardına yapılan faiz indirimleri, tasarrufları azalttığı gibi, dövize olan talebi canlandırdı. Beraberinde yükselişe geçen enflasyonla birlikte hem satın alma gücü düştü, hem de fiyatlar arttı” dedi. 
Hem sektörün ve hem de finans çevrelerinin yakından tanıdığı bir isim olan Öztürk, iki gündür dövizde yaşanan yukarı yönlü hareketlenmenin, otomotiv piyasasını doğrudan etkilediğini kaydetti. 

İKİNCİ ELDE ARTIŞ 
Sıfır kilometre araç piyasasında uzun süredir talep sıkışıklığının bulunduğunu ve bu yüzden ikinci elde yoğunlaşmanın başladığını anlatan Öztürk, “Daha dün sektörün markaları fiyatlarda güncellemeye gitti. Hal böyle olunca, ikinci el piyasası da yeniden değerleme sürecine girdi. Sadece Pazartesi günü ile bugün arasındaki fiyat farkı yüzde 5’leri buldu. İkinci el araç piyasası, en kazançlı yatırım alanı haline geldi” diye konuştu. 

PİYASALAR NE OLACAK? 
Sektördeki durumu böyle özetleyen N. Baki Öztürk, ekonomiye dönük tespitlerde de bulundu. Öztürk, “Döviz üzerinde uzun süredir baskılama vardı, şimdi döviz serbest bırakıldı. Merkez Bankası’nın politika faizi konusundaki tavrını çok net bir biçimde ortaya koyması lazım… Konuşulduğu gibi eğer faiz artırımına gidilirse, dövizdeki hareketlilik büyük ölçüde azalır, tasarruf açığı kapanmaya başlar, dövize olan talep geriler. Bu da piyasalara rahat bir nefes aldırır. Bunu da bekleyip görmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.