ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Kasım 2022 11:04

Fiyatlar satışları vurdu

Fiyatlar satışları vurdu
Erzurum’da bu yılın Ekim ayında yapılan konut satışlarının geçen yıla oranla düşüş kaydettiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz ay içerisinde Erzurum’da 784 konutun el değiştirdiği ve satışının yapıldığı öğrenildi. Erzurum, konut satış performansıyla Türkiye sıralamasında 31’inci olurken, bölgede ise 3’üncü sıraya yerleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu konut satış istatistiklerine göre; Erzurum’da Ekim ayında 125’i ipotek olmak üzere 659, satışı diğer yollardan yapılanlarla birlikte toplamda 784 konut satışı gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ipotekli satışların yüzde 16,1 oranında azaldığı görülürken, diğer yollardan yapılan satışlardaki gerileme ise, yüzde 16,26 düzeyinde geriledi. Erzurum’daki konut satışlarının toplamındaki düşüş oranı ise, kayıtlara yüzde 16.23 olarak geçti.

 

KREDİLİ SATIŞ BİLE ZOR!

Konut satışlarındaki bu düşüşün sebebinin, son bir yıl içerisindeki fiyat artışları olduğunu dile getiren gayrimenkul satış danışmanları, “Artık konut alım satımı herkesin yapabileceği bir işlem olmaktan çıktı. Önceleri rahatlıkla kredi kullanıp konut satın alabilen kamu çalışanları bile bu dönemde konut satın almaya neredeyse imkansız gözüyle bakıyor. Erzurum’da 700-800 bin lira bandında başlayan ve çok daha yukarılara doğru tırmanan fiyatlar, maalesef kredi kullanımını da imkansız hale getiriyor. Hiçbir banka bu denli yüksek kredi kullandırmıyor, ilaveten elinde nakit parası olmayan da zaten kredi borcunun altına giremiyor” diye konuştular.

 

KONUT ÜRETİMİ FRENLER!

Erzurum’da konut fiyatlarının düşüş kaydedebilmesi için öncelikle konut üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren gayrimenkul danışmanları, “Bu durumda bile konut fiyatları yine yüksek kalacak. Çünkü ortada maliyet denilen bir gerçek var. Yeni konut üretimiyle çok abartılı fiyat düşüşleri olmaz, ancak en azından fiyatlar frenlenmiş olur” dediler.