Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kene mücadelesinde yeni bir strateji izliyor. Son 10 yılda yaklaşık 1 milyon kanatlı hayvanın doğaya salındığı belirtildi. Bu kapsamda keklik ve sülün gibi kuş türlerinin doğaya bırakılmasıyla kene popülasyonunun doğal yollarla azaltılması hedefleniyor.
Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Yozgat'ta keklik, Samsun, İstanbul ve Gümüşhane'de ise sülün üretim istasyonları bulunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 500 kekliğin daha doğaya salındığını duyurdu. Çokçetin, yılbaşından bu yana 32 bin 100 keklik ve bin 650 sülünün doğaya salındığını, son 10 yılda ise toplam 1 milyona yakın kanatlı hayvanın doğaya kazandırıldığını açıkladı.
Çokçetin, yaban hayatının korunması için yürütülen çalışmalara değinerek, 'Ürettiğimiz hayvanları doğaya salarak hem yaban hayatındaki popülasyonu güçlendirmeyi hem de doğal popülasyonlar üzerindeki yırtıcı baskısını azaltmayı hedefliyoruz. Son 10 yılda yaklaşık 750 bin keklik ve 250 bin sülün salımı gerçekleştirdik. Toplamda 1 milyona yakın kanatlı hayvanı doğaya saldık. Yılbaşından bu yana 32 bin 100 keklik ve bin 650 sülün doğaya bırakıldı. 2025 yılı içinde toplam 45 bin 250 bireyin doğayla buluşturulması planlanıyor. Ayrıca, keklik salımı yapılan alanlar 3 yıl süreyle ava kapatılıyor.' şeklinde konuştu. Kekliklerin kene ile mücadeleye katkısına da değinen Çokçetin, kene yapışmasını önlemek için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldığını belirtti.