Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları

  • 6 / 1 Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları 0

    Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Büyükyayla ve Fethiye mahallelerinde 22 Temmuz 2025 tarihinde başlayan ve 4 gün süren orman yangını, 10 kahramanın şehit olmasıyla sonuçlandı. Yangına müdahale eden kurumlar arasında yer alan Dorlion Arama Kurtarma (DAK) üyeleri, yaşadıkları zorlu anları anlattı.

  • 6 / 2 Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları 1

    DAK Başkanı Erhan Önce, ilk görev noktalarının koordinasyon merkezinin sağ üst tepesi olduğunu belirterek, “Yangının ortasında kalan 2 arazöz, 1 greyder şoförü ve bölge müdürünün olduğu söylendi. Gittiğimizde hepsi sağdı, herhangi bir problem yoktu; fakat dumandan etkilenmişlerdi. Yardımda bulunduk ve güvenli bölgeye indirilmelerini sağladık. Sonradan kayıp olan greyder şoförünü de bulduk, o da güvendeydi ve sağlıklıydı, sadece dumandan etkilenmişti. Ona da su ve yemek yardımı yaptıktan sonra güvenli bölgeye indirdik. Daha sonrasında koordinasyon merkezine tekrar intikal ettiğimizde yeni görev istedik. Bu sefer de yangın bölgesinde, yani sıcak bölgesinde müdahale yapan arazöz şoförleri ve ormancı arkadaşlarımıza yine aynı şekilde ikmal yardımında bulunmak bizim görevimiz. Neticede biz bir arama ve kurtarma derneğiyiz. İlk hedefimiz arama ve kurtarma. Yangın ve orman yangınları konusunda illa ki eğitimlerimiz ve sertifikalarımız olmasına rağmen, ilk etapta bu işi ehillerine bıraktık; çünkü sıcak bölgede yangın çok büyüktü, kötüydü. Biz sadece ilk etapta onlara yardımda bulunduk. Daha sonrasında verilen görev neticesinde gece vakitlerinde söndürme ve soğutma çalışmalarına katıldık. Yine arazözlerle Denizli ekibiyle ortaklaşa çalıştık. Onlardan bize 2 arazöz verdiler. Hortum sererek, söndüre söndüre ortalama 700 metre bir alanı söndürdük” dedi.

  • 6 / 3 Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları 2

    Başkan Önce, ilk etapta 5 arkadaşıyla birlikte sahaya çıktıklarını ve daha sonra 2. ekibi çağırdıklarını belirterek şunları söyledi: “Hedefimiz güvenli ve temiz bir çalışmaydı; fakat bizden sonra maalesef istenmeyen, üzücü olaylar gerçekleşti. Bizim müdahale ettiğimiz örtü yangını, tepe yangınına döndü. Ondan sonra ben alanı terk ettim çünkü ekibimin, herkesin güvenliği benden sorumlu. Keşke yaşanmasaydı böyle olaylar, ama yaşandı. Bu konuda çok üzgünüz. Arazözümüzdeki su bitince, alevlerin arasında kalmamak adına mecburen kendimi güvenli bölgeye intikal etmek zorunda bıraktım. Ben sürekli alevlerin içinde beklesem, suyun gelmesini, çünkü bölge sıkıntılı bir bölge ve neticesinde güvenli bölgeye ulaşmanız çok zorlaşacaktı. Bu sebeple, her suyumuz bittiğinde yeni su beklerken olay bölgesini terk edip arazözlerle birlikte geri çıktık. En büyük zorluk, alanın yapısı; yoksa yangından korkan insanlar değiliz. Çok üzülüyorum arkadaşlarıma, ailelerine başsağlığı diliyorum bu vesileyle. Kalanlara Allah sabır versin.” DAK Üyesi Gökhan Atilla ise, birkaç gün önce hava sıcaklığının 42 dereceye ulaştığını hatırlatarak, alevlerin içinde büyük zorluk çektiklerini ve aşırı sıcak, cehennem gibi bir ortamda çalıştıklarını anlattı. “Zaten kayalık, çıkması zor bir yerdi. Hortumlar ağır oluyor. Sarp bir bölgeye çıkıyorsunuz, çıktığınızda karşınızda devasa alevler oluyor ama profesyonel bir şekilde çalışma yaptık. Odunpazarı Arama Kurtarma (OBAK) ile birlikte sağlı sollu girerek çok büyük bir bölgeyi gece 01.00’a kadar söndürdük. Ertesi gün tekrar operasyon haberi geldiğinde, AKUT’çu arkadaşlarımızın kaybolduğu haberi geldi ve biz yine aynı, çok hızlı bir şekilde bölgeye giderken maalesef haberlerini aldık. Çok üzüldük, bizi moral olarak da bayağı düştük. Ailelerine, AKUT ailesine, ormancılara, hepimizin başı sağ olsun. Keşke olmasaydı, üzgünüz. İnşallah ülkemizde böyle olaylar bir daha yaşanmaz.” dedi.

  • 6 / 4 Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları 3

  • 6 / 5 Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları 4

  • 6 / 6 Eskişehir'de şehit verilen orman yangınında DAK üyelerinin dramatik anıları 5

Popüler