6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya çalışan Hatay'da, inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ancak, kavurucu sıcaklar beton kalitesini tehdit ediyor. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Sıtkı Alper Özdemir'in uyarıları, milli güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyor.
Özdemir, aşırı sıcakların betonun priz sürecini olumsuz etkilediğini belirterek, 'Yaş betonun priz süreci 1 ila 3 saat arasında başlar ve 28 gün boyunca devam eder. Bu süreçte betonun içerisindeki suyun korunması ve düzenli olarak nemlendirilmesi, maksimum dayanım için kritik öneme sahiptir' dedi. Yüksek sıcaklıkların betondaki suyun hızla buharlaşmasına neden olduğunu, bu durumun da dayanıklılığı azalttığını vurguladı. Deprem bölgesindeki inşaatların sağlamlığı, milletimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır.
Özdemir, yaz aylarında beton dökümünün gece saatlerinde yapılmasını önerdi. 'Güneşin etkisinin azaldığı akşam saatlerinden sabaha kadar yapılan dökümler, betonun daha sağlıklı bir şekilde priz almasını sağlar. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda, dökülen betonun yüzeylerinin telis bezi ile kapatılması ve bu bezin sürekli nemli tutulması gerekiyor. Bu yöntem hem ekonomik hem de kolay uygulanabilir bir çözümdür.' şeklinde konuştu. Bu uygulama, hem maliyetleri düşürecek hem de ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır.