ÖZEL HABER Haber Girişi : 17 Kasım 2022 10:54

Güzlük ekimler tamamlandı 

Güzlük ekimler tamamlandı 
Oldukça bereketli bir tarımsal üretim sezonunun geride bırakıldığı Erzurum’da, güzlük ekimler de tamamlandı.

Özellikle tahıl ürünlerinin güzlük ekim şeklinde toprakla buluşturulduğu Erzurum’da, çiftçiler kış mevsimine büyük bir gönül rahatlığı içerisinde girecek. Ova köylerinde gerçekleştirilen tarımsal üretim faaliyetleri içerisinde güzlük ekimler büyük bir rol oynuyor. Erzurum’daki çiftçiler, hasadını yaz sonuna doğru tamamladıkları tarlaları yeniden sürüp güzlük ekim için hazırlıyor. Ekim ayında başlayan güzlük ekimler, yağış durumuna göre Kasım ayının ilk haftasına kadar devam ediyor. Bu dönemde toprakla buluşturulan tahıl tohumları kök salıp filizlenme aşamasına gelince topraklar karla kaplanıyor. 

 

BİTKİ KAR ALTINDA UYUYOR 

Kar örtüsü altında kış aylarını uyuyarak geçiren bitki, baharla birlikte gelişimine kaldığı yerden devam ediyor. Eriyen karın sularıyla birlikte bahara uyanan bitkisel ürünler, yağışların da etkisiyle gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Güzlük ekimi yapılan tahıl ürünleri için Erzurum’daki en büyük tehlikeyi ise, geç don olayları teşkil ediyor. Baharın ilk aylarında eriyen karlar ve buzları çözülen toprağın, hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sebebiyle yeniden donması, tahıl ürünlerinin daha topraktayken zarar görmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden uzmanlar sık sık don olaylarından dolayı kaynaklanabilecek zararlar için Erzurumlu üreticilere sigorta uyarısında bulunuyor. 

 

ŞİMDİ SIRA YAĞIŞLARDA 

Erzurumlu çiftçiler, üretim sezonunun kısıtlı olması sebebiyle bu bölgede güzlük ekimlerin yaygın olduğunu dile getirerek, “Ekimlerimizi güzden yapmasak, zaten kısa olan üretim sezonunda mahsul alamayız. Bu bölgede tarımsal üretim böyle yapılıyor. Biz ekimlerimizi yaptık, inşallah yağışlar da istediğimiz gibi olursa, seneye yine bereketli bir hasat dönemi geçiririz” dediler.