Mobil haberleşme altyapısı için 11 frekans paketinin ihalesi için asgari toplam değer 2 milyar 125 milyon dolar olarak belirlendi. Kamuoyunda '5G' olarak bilinen mobil elektronik haberleşme hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme kapsamındaki ihaleye çıkılacak frekans paketlerinin asgari değerleri, Cumhurbaşkanı kararıyla kesinleşti.
CUMHURBAŞKANI KARARI RESMİ GAZETE'DE
'Mobil Elektronik Haberleşme Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Kapsamında İhaleye Çıkılacak Olan Frekanslara Dair Asgari Değerlerin Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda, mobil elektronik haberleşme hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme kapsamında ihaleye çıkılacak frekansların asgari değerleri, katma değer vergisi hariç olmak üzere belirlendi. 700 MHz için A1, A2 ve A3 olmak üzere üç paket oluşturuldu; her bir paketin asgari frekans bedeli 425 milyon dolar olacak. 3,5 GHz'de ise B1'den B8'e kadar 8 paket belirlendi; bu frekanslardaki asgari bedel, bant genişliğine göre 200 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında değişecek. Toplamda 11 frekans paketi için asgari değer 2 milyar 125 milyon dolar olarak hesaplandı.
ÖDEME ŞARTLARI BELİRLENDİ
İhale sonucunda belirlenecek bedel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanacak şartnamede belirtilen usule göre, kazananlar tarafından üç eşit taksitle ödenecek. İşletmeciler, 2029 yılı için 30 Nisan 2029 tarihinden 31 Aralık 2029 tarihine kadar, takip eden yıllar için de mevcut yetkilendirmelerinin sona erdiği tarihe kadar her yıl brüt satışlarının yüzde 5'ini (KDV hariç) Kurum tarafından belirlenecek tarihe kadar ödemeleri kaydıyla, mevcut tahsisli frekans, numara ve altyapıları, yetkilendirmelerin sona erme tarihinden itibaren yeni yetkilendirme kapsamına dahil edilecek. Ödeme şartları ihale şartnamesinde detaylı olarak yer alacak. İşletmeciler, ayrıca 2029 yılı brüt satışlarının yüzde 5'inin yüzde 6'sının 14 (2029-2042 yılları için) ile çarpımından elde edilen tutarın karşılığı dolar kadar kesin teminat mektubunu, 2029 yılına ilişkin ödediği ücretle beraber Kuruma verecek. Taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda gecikme faizi uygulanacak; ödeme 30 gün içinde yapılmaması halinde BTK yetkilendirmeyi feshedebilecek.

