ABD'nin altın külçelerine gümrük vergisi uygulama kararı küresel altın piyasasında büyük bir şok etkisi yarattı. Cuma günü, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin İsviçreli bir rafineriye gönderdiği mektupla duyurulan bu karar, New York'taki vadeli altın işlemlerinin rekor seviyelere yükselmesine neden oldu.
ABD KARARI ALTIN FİYATLARINI ETKİLEDİ
İçeriden isimler, gümrük vergilerinin piyasa için korkunç sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıda bulundular. Ancak, Trump yönetiminin daha sonra külçe altın ithalatına gümrük vergisi getirilmeyeceğini açıklamasıyla fiyatlar hızla düştü. Bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşlarının piyasalarda yarattığı dalgalanmaların bir örneği olarak gösteriliyor.
KÜRESEL ALTIN PİYASASINDA KAOS
Külçe altın genellikle finansal bir araç olarak değerlendirilir ve ona gümrük vergisi uygulama kararı büyük sonuçlar doğurabilir. Eski bir değerli metal tüccarı ve JPMorgan Chase & Co. genel müdürü Robert Gottlieb, hükümetin fiziksel format sorununa odaklanmasının ve altının özünü dikkate almamasının sorunun kaynağı olduğunu belirtti. Altın külçelerinin yapımı ve taşınması karmaşık bir sistem üzerine kurulu olup, New York ve Şangay'daki vadeli işlem borsaları, Londra bankaları ve Mumbai, Dubai, Hong Kong gibi önemli tüketici merkezlerini de etkiliyor. New York ve Londra'daki kasalarda 1,1 trilyon dolardan fazla külçe altın bulunmakta olup, bunların çoğu JPMorgan ve HSBC Holdings Plc gibi büyük satıcılar tarafından depolanıyor. İsviçre'deki rafineriler de Londra ve New York arasındaki altın akışında önemli bir rol oynuyor. Bu rafinerileri temsil eden bir ticaret grubu, gümrük vergilerinin ABD'nin gelecekteki sevkiyatlarını imkansız hale getireceğini açıkladı. Asya rafinerileri ise ABD'ye yapılan satışları geçici olarak durdurdu. Metals Daily'yi yöneten Ross Norman, inançsızlığın sadece kazanç ve kayıplardan kaynaklanmadığını, sistemin çökmesi halinde çok sayıda zarara yol açacağını belirtti. Bu durum, New York'taki Comex borsasındaki fiyatlar ile Londra'daki küresel gösterge fiyat arasındaki farkta hemen yansıdı. New York vadeli işlemleri Cuma günü ons başına 3530 doların üzerine çıkarak yeni bir zirveye ulaşırken, Londra piyasası 100 dolardan fazla daha düşüktü.

