DÜNYA
Yayınlanma : 21 Ağustos 2025 23:30

Bakanlık: İsrail'in Gazze planı büyük insani felaket

Bakanlık: İsrail'in Gazze planı büyük insani felaket
Bakanlık açıklamasında, İsrail'in Gazze işgal planının yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi için ölüm emri ve zorunlu göç anlamına geldiği, uluslararası topluma acil harekete geçme çağrısı yapıldı. İsrail Güvenlik Kabinesi 8 Ağustos'ta işgal planını onayladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze kentini kuşatma ve işgal ederek halkını zorla yerinden etme planının 'büyük bir insani felaket' ve 'kasten işlenen açık bir savaş suçu' olduğu vurgulandı. Açıklamada, İsrail'in işgal planlarına karşı uluslararası toplumun güçlü ve caydırıcı bir tepki göstermesi gerektiği belirtildi. Gazze'de halkın zaten dar alanlarda sıkışmış bir halde yaşam mücadelesi verdiği ve en temel insani koşullardan yoksun bırakıldığı kaydedildi.

İSRAİL'İN GAZZE PLANININ ÖLÜMCÜL SONUÇLARI

Son günlerde Gazze kentinin Zeytun ve Sabra mahallelerinde yaşananların, daha önce Şucaiyye, Tuffah ve Durc bölgelerinde uygulanan 'yıkım politikasının devamı' olduğuna dikkati çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 'İşgalci İsrail'in Gazze kentini işgal planı yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi için ölüm emri ve zorunlu göç anlamına geliyor. Gazze'de hiçbir yer güvenli değil. Günlük katliam ve saldırılar sürüyor.'

ULUSLARARASI TOPLUMA ACİL ÇAĞRI

Açıklamada ayrıca Gazze kentinin, daha önce büyük ölçüde yıkıma uğrayan Refah, Han Yunus ve kuzey bölgeleriyle aynı kaderi paylaşabileceğine dikkati çekilerek, uluslararası topluma 'İsrail'in saldırgan planlarını durdurmak ve Gazze halkını zorunlu göçten kurtarmak için acil harekete geçme' çağrısında bulunuldu. İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos'ta bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik plana onay vermişti. Başbakan Binyamin Netanyahu, kabine toplantısı öncesi verdiği bir röportajda, Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti. İsrail basınında yer alan haberlerde de ordunun Gazze'nin geri kalanını işgal etme emri aldığı, ancak bu adımın eylül ayından önce hayata geçirilmesinin beklenmediği aktarılmıştı. The Guardian'ın haberine göre Gazze'deki saldırılarda ölen her altı kişiden beşi sivil. Plana göre ilk aşamada yaklaşık bir milyon Filistinli güneye sürgün edilecek, kent kuşatılacak ve yoğun saldırılar sonrası işgal edilecek. İkinci aşamada ise büyük ölçüde harabeye dönmüş olan Gazze'nin merkezindeki mülteci kamplarının işgali öngörülüyor. İsrail, 1967'den 2005'e kadar 38 yıl boyunca Gazze Şeridi'ni işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi 18 yıldır ağır bir abluka altında bulunuyor.