EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Ağustos 2025 22:17

Bolat açıkladı: Gabon'da Türk firmaları 2,7 milyar dolarlık inşaat işini tamamladı

Bolat açıkladı: Gabon'da Türk firmaları 2,7 milyar dolarlık inşaat işini tamamladı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamalarına göre, Türk firmaları Gabon'da önemli ekonomik iş birlikleri gerçekleştiriyor ve ülkenin kalkınma projelerinde aktif rol alıyor.

Türkiye ile Gabon arasındaki ekonomik iş birliği yeni bir döneme giriyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Gabon ziyareti ve Türkiye-Gabon İş ve Yatırım Forumu'nun sonuçları, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini gösteriyor.

Gabon'da Türk Yatırımlarının Artması

Bakan Bolat, Gabon'un 2025 Kalkınma Programı'na Türk firmalarının katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. Savunma ve havacılık sektörlerindeki iş birliği potansiyelinin altını çizen Bakan, Türk savunma sanayisinin gücünü ve ihracat rakamlarını vurguladı. Ayrıca, Türk müteahhitlik firmalarının Gabon'da 2,7 milyar dolarlık inşaat işini başarıyla tamamladığını ve sosyal konut projelerinde de aktif rol alacağını açıkladı. Bu başarılar, Türk firmalarının Afrika kıtasındaki gücünü ve deneyimini bir kez daha ortaya koyuyor.

Ekonomik İş Birliğinin Güçlendirilmesi

Bakan Bolat, Türkiye ve Gabon arasında imzalanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın yatırımcılar için güven ortamı yaratacağını belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için çalışmaların hızlandırılacağını ve Karma Ekonomik Komisyonu'nun bir sonraki yıl içerisinde gerçekleştirileceğini duyurdu. Türk firmalarının Gabon ekonomisine 63 milyon dolar değerinde yatırım yaparak 1500'e yakın istihdam sağladığı ve bu rakamların artmasının beklendiği vurgulandı.

Gabon Cumhurbaşkanı'nın Değerlendirmesi

Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema, Türkiye ile kazan-kazan prensibine dayalı yeni bir iş birliği dönemine girildiğini ifade etti. Türk girişimcilerin Gabon'un ekonomik gelişimine önemli katkılar sunduğunu belirterek, Türk şirketlerinin inşaat alanındaki yeteneklerini ve ülkeye sağlayacakları katma değeri övdü.