EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Ağustos 2025 16:15

Ekmek Fiyatlarına Zam: 200 Gram Ekmek 15 TL, Kilogram Fiyatı 75 TL'yi Geçmeyecek

Ekmek Fiyatlarına Zam: 200 Gram Ekmek 15 TL, Kilogram Fiyatı 75 TL'yi Geçmeyecek
Ekmek fiyatlarına yapılan yüzde 20'lik zamla birlikte 1 Ağustos'tan itibaren 200 gram ekmek 15 TL, 270 gram ekmek 20 TL'den satılacak; kilogram fiyatı ise 75 TL'yi geçmeyecek.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın açıklamalarıyla ülke genelinde ekmek fiyatlarına ilişkin yeni bir düzenleme hayata geçiyor. 1 Ağustos itibariyle 200 gram ekmek 15 TL, 270 gram ekmek ise 20 TL'den satılacak. Balcı, yapılan zammın yüzde 20 olduğunu ve kilogram fiyatının 75 TL'yi geçmeyeceğini vurgulayarak, halkın alım gücünün korunmasına yönelik hassasiyetlerini dile getirdi.

Ekmek Fiyatlarındaki Artış ve Alım Gücü

Başkan Balcı, ocak ayından bu yana ekmek maliyetlerindeki artışlara rağmen, yapılan düzenlemeyle kilogram fiyatının 75 TL'de sabitleneceğini belirtti. 2002 yılıyla günümüzü karşılaştırarak, asgari ücretin artmasına rağmen ekmeğin alım gücünün iki katına çıktığını ifade etti. Bu durum, hükümetin ekonomik politikalarının halkın refahına katkı sağladığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, ekmek israfının önlenmesi için yürütülen kampanyaların olumlu sonuçlar verdiğinin de altı çizildi.

Ekmek İsrafı ve Buğday Üretimi

Ülkemizde günde yaklaşık 6 milyon ekmeğin israf edildiğine dikkat çeken Balcı, bu rakamın yıllık 2 milyar adedi aştığını belirtti. Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın olumlu etkilerine rağmen, israfın hala devam ettiğini vurgulayarak vatandaşları daha bilinçli tüketime çağırdı. Yıllık buğday tüketiminin 12 milyon ton civarında olduğunu ve buğday arzında bir sıkıntı olmadığını, ancak kalite sorunlarının yaşandığı bölgelerde gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. İthalat seçeneğinin de masada olduğunu belirterek, fiyat istikrarının sağlanması için gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Halk Ekmek ve Belediyelerin Rolü

Belediyelerin halk ekmeği üretmek yerine, esnafla iş birliği yaparak dar gelirli vatandaşlara daha uygun fiyatlı ekmek temin etmesi gerektiğini vurgulayan Balcı, bazı belediyelerin bu konuda başarılı örnekler sergilediğini belirtti. Ekmek üzerinden siyaset yapılmasının doğru olmadığını ve belediyelerin asli görevlerine odaklanması gerektiğini ifade etti.