İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gazze’deki durumu ele alan makalesinin Katar merkezli Al Jazeera’de İngilizce ve Arapça olarak yayımlandığını duyurdu. Makalede, aylardır süren İsrail saldırılarının kadın, çocuk ve yaşlıları hedef aldığı, şehirleri yaşanmaz hale getirdiği vurgulanıyor. Evlerin, hastanelerin, okulların ve ibadethanelerin yıkıldığı, gıda, su, sağlık ve elektrik gibi temel hizmetlerin çöktüğü belirtiliyor.
GAZZE'DE İNSANİ KRİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açlık, susuzluk ve salgın hastalık tehlikesinin Gazze’yi “tam anlamıyla insani çöküşe” sürüklediğini söyledi. 61 bini aşkın Filistinlinin, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere, hayatını kaybettiğini hatırlattı. Batı dünyasının diğer krizlere gösterdiği duyarlılığı Gazze için göstermemesini eleştiren Erdoğan, bu durumun uluslararası düzenin inandırıcılığına zarar verdiğini ifade etti. Ukrayna krizinde gösterilen hızlı tepkinin Gazze için de gösterilmesi gerektiğini, İsrail’in yaptırımsız hareket etmesinin uluslararası hukuku ve insan hakları normlarını aşındırdığını vurguladı.
TÜRKİYE'NİN GAZZE'YE DESTEĞİ
Türkiye’nin başından beri insani felaketin son bulması için kararlı bir duruş sergilediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yardım ulaştırmaya devam ettiğini, yaralıların Türkiye’de tedavi edildiğini aktardı. Birleşmiş Milletler ve İslam İş Birliği Teşkilatı nezdinde ateşkes çağrılarının sürdüğünü ve Filistinli gruplar arasında arabuluculuk çabalarının devam ettiğini söyledi. Gazze meselesinin sadece insani bir kriz değil, aynı zamanda küresel bir güvenlik sorunu olduğuna işaret eden Erdoğan, çözüm için derhal ateşkes ilan edilmesi, insani koridorların açılması ve sivillerin korunması gerektiğini vurguladı. İsrail’in kıskaca aldığı yardım kuruluşlarına sürdürülebilir kaynak sağlanması gerektiğini de belirtti. İki devletli çözümün bölgede barış ve istikrarın yegâne anahtarı olduğunu ifade etti.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU
Gazze’de yaşananların, gerçeği dünyaya aktarmaya çalışan gazetecilerin de hedef alındığını belirten Erdoğan, özellikle Al Jazeera’nin uğradığı kayıpları basın özgürlüğüne yönelik en ağır saldırılardan biri olarak nitelendirdi. Hayatını kaybeden gazetecilerin ailelerine ve meslektaşlarına taziyelerini iletti. Bosna ve Ruanda’daki trajedileri hatırlatan Erdoğan, Gazze konusunda Türkiye’nin kararlı duruşunun hem ahlaki hem de stratejik bir zorunluluk olduğunu vurguladı. “Tarih, kimlerin harekete geçtiğini ve kimlerin Gazze’deki zulme göz yumduğunu kaydediyor. Gazze’nin kaybedecek zamanı yok” diyerek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

