SİYASET
Yayınlanma : 25 Eylül 2025 11:26
Düzenleme : 25 Eylül 2025 11:26

Erdoğan, Macron ile görüştü: iki devletli çözüm için baskı artırılmalı

Erdoğan, Macron ile görüştü: iki devletli çözüm için baskı artırılmalı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü. Görüşmede, Türkiye-Fransa ilişkileri, bölgesel konular ve iki devletli çözüm için İsrail'e baskı artırılması ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu için ABD'deyken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da hazır bulundu.

İKİLİ İLİŞKİLER VE BÖLGESEL KONULAR

Görüşmede, Türkiye-Fransa ikili ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Erdoğan, Fransa ile diyaloğun önemini vurgulayarak, ticaret, enerji ve savunma sanayii alanlarında iş birliğini geliştirmek için çaba göstereceklerini belirtti. Avrupa Birliği ile ilişkilerin canlandırılması konusunda da kararlı olduklarını ve gerekli mekanizmaların çalıştırılmasının faydalı olacağını ifade etti.

İSRAİL VE FİLİSTİN

Erdoğan, Macron'u Filistin'i devlet olarak tanıma kararından dolayı tebrik etti ve iki devletli çözüm için İsrail'e uluslararası baskı artırılmasının önemini vurguladı. Türkiye ve Fransa arasındaki irtibatın bu konuda önemli olduğunu belirtti. Suriye, Avrupa'daki yabancı düşmanlığı ve nefret suçları gibi konularda da görüş alışverişinde bulunuldu.

İKLİM ZİRVESİ VE EKONOMİK HEDEFLER

Erdoğan, BM Genel Merkezi'ndeki İklim Zirvesi'nde, 2035 yılına kadar emisyon azaltımı hedeflerini ve sürdürülebilir enerji politikalarını açıkladı. Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda kilit sektörleri dönüştürmeye devam edeceğini vurguladı. ABD'de ayrıca, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileri ve iş dünyası temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın davete katıldı.