Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Dr. Özel Çapık liderliğindeki bir araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş danışman, Doç. Dr. Elanur Aydın Karataş ve Dr. Mesut Akyüz ise araştırmacı olarak projede yer alıyor. Proje, baş ve boyun kanserlerinin metastaz mekanizmalarını anlamaya odaklanıyor.
BAŞ VE BOYUN KANSERİ METASTAZI ÜZERİNE ARAŞTIRMA
'Hipoksi İndüklü Tümör Türevli Eksozomlar Aracılığıyla Endotel Hücre Sekretomunda İfadesi Artan Kemokinin Baş ve Boyun Kanserlerinde Metastaza Olası Etkisinin In Vitro, Ex Vivo ve In Vivo Araçlarla Araştırılması' başlıklı proje, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı ve Su Ürünleri Fakültesi Deneysel Araştırma Birimi iş birliğiyle yürütülecek. Dr. Özel Çapık, çalışmanın baş ve boyun kanserlerinin patogenezi ve yayılım mekanizmalarını daha iyi anlamaya yönelik olduğunu, tümör mikroçevresinin bileşenleri ve metastazla ilişkili moleküler değişimler üzerine odaklandıklarını belirtti.
YENİ TEDAVİ STRATEJİLERİ GELİŞTİRİLMESİ
Dr. Çapık, yeni ve etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sunmayı amaçladıklarını vurguladı. Ayrıca, çalışmanın metastaz gelişen baş ve boyun kanseri hastalarında potansiyel bir tanısal biyobelirteç ortaya çıkarma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Projenin, metastaz gelişimine yol açan moleküler hedeflerin karakterize edilmesine katkı sunması ve uzun vadede ekonomik ve ticari faydalar sağlaması bekleniyor.

