DÜNYA
Yayınlanma : 13 Eylül 2025 02:44
Düzenleme : 13 Eylül 2025 02:44

Fitch, Fransa'nın kredi notunu düşürdü: 'A+'ya geriledi

Fitch, Fransa'nın kredi notunu düşürdü: 'A+'ya geriledi
Fitch Ratings, Fransa'nın uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu 'AA-'den 'A+'ya düşürdü. Hükümetin güven oylamasında yenilgisi ve artan borç oranı, bu düşüşün nedenleri arasında gösterildi.

FRANSA'DA SİYASİ İSTİKRARSIZLIK

Fitch'in açıklamasında, Fransa'nın kamu borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının artmaya devam edeceği belirtildi. Hükümetin güven oylamasında yenilgiye uğramasıyla iç siyasetteki parçalanma ve kutuplaşmanın arttığına dikkat çekildi. Geçen yılki seçimlerden bu yana üç farklı hükümetin görev yaptığı ve bu durumun mali konsolidasyonu zayıflattığı, bütçe açığının 2029'a kadar GSYH'nin yüzde 3'üne düşürülmesini zorlaştırdığı vurgulandı. Hükümetin kemer sıkma politikasına karşı yüz binlerce kişinin sokağa çıktığı ve şiddetli çatışmalar yaşandığı hatırlatıldı. Yaklaşık 9 aydır görevde olan Başbakan François Bayrou'nun hükümeti, güven oylamasında düştü. Cumhurbaşkanı Macron, Savunma Bakanı Sebastien Lecorn'u Başbakanlık görevine atadı.

PORTEKİZ VE İSPANYA'NIN KREDİ NOTLARI YÜKSELDİ

Öte yandan Fitch, Portekiz'in uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu 'A-'den 'A'ya yükseltirken, not görünümünü 'durağan' olarak belirledi. Standard & Poor's (S&P) de İspanya'nın uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunu 'A'dan 'A+'ya yükseltti ve görünümünü 'durağan' olarak belirledi.